Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP

Overbieden op een huis: hier moet je op letten

Anno 2020 is de huizenmarkt krapper dan ooit en wordt het aantal potentiële kopers groter en groter.

Wanneer je überhaupt kans wilt maken op je droomhuis, moet je dus vaak boven de vraagprijs bieden. Wel is het verstandig om hier voorzichtig mee te zijn. Overbieden is namelijk niet helemaal zonder gevaar. Sta je op het punt om te bieden op je droomhuis? Let dan op de volgende punten.

1. Maximale hypotheek en je toekomstige lasten

Laat je tijdens de onderhandeling niet gek maken. Ook wanneer je niet de enige bent die geïnteresseerd is in de woning. Besluit van tevoren hoeveel je kunt (en wilt) uitgeven aan de woning. Houd hierbij altijd rekening met de verwachte maandlasten. Naast hypotheeklasten krijg je namelijk ook te maken met allerlei andere vaste lasten. Daarnaast wil je ook altijd maandelijks geld overhouden om te sparen of om leuke dingen mee te doen.

2. Hou wat spaargeld achter de hand

Kom je na een lange zoektocht eindelijk je droomhuis tegen? Dan zul je waarschijnlijk alles willen doen om deze te bemachtigen. Begrijpelijk, maar zet bij het uitbrengen van je bod nooit gelijk al je reserves in. Het hebben van een financiële buffer is namelijk belangrijk voor je verhuizing en de inrichting. Ook moet je altijd rekening houden met de eventuele onvoorziene kosten waar je tegenaan kunt lopen. Denk hierbij aan het verhelpen van een lekkage of een reparatie aan het dak.

3. Woningwaarde en hypotheek

De hoogte van de hypotheek wordt niet bepaald door de vraagprijs, maar door de daadwerkelijke waarde van de woning. Deze wordt door middel van een taxatie vastgesteld. Sinds 2018 kun je 100% van deze woningwaarde lenen. Je moet dus ook eigen geld inleggen wanneer je bod hoger is dan de taxatiewaarde.

4. Huis onder water

De waarde van een woning kan over tijd verschillen. Wanneer je ver boven de vraagprijs biedt, is de kans aanwezig dat de woning op een later moment onder water komt te staan. Je hypotheekschuld is dan hoger dan de woningwaarde. Bij de verkoop van je woning krijg je dan niet meer hetzelfde bedrag als waarvoor jij het hebt gekocht. Het gevolg? Een vervelende restschuld.

Kortom: bepaal je bod altijd verstandig en weloverwogen. Wil jij een openingsbod uitbrengen? Download de gratis checklist van Knab ‘Zo bepaal je het openingsbod’. Zo bereid je je goed voor.

Kortom: bepaal je bod altijd verstandig en weloverwogen. Wil jij een openingsbod uitbrengen? Download de gratis checklist van Knab ‘Zo bepaal je het openingsbod’. Zo bereid je je goed voor.