string(1) "p"

Je volgende huis kopen?

Hier moet je aan denken

Misschien wil je groter gaan wonen of heb je een baan gekregen in een ander deel van het land. Er zijn genoeg redenen om te verhuizen. Net als bij het kopen van je eerste woning, brengt het kopen van je volgende huis werk met zich mee. Opnieuw bezichtigen bijvoorbeeld, en uiteraard weer langs de hypotheekadviseur. In dit artikel lees je waar je allemaal aan moet denken.

1. Bepaal je budget

Als je op huizenjacht gaat, is het handig om van tevoren je budget te kennen. Bereken daarom eerst je maximale hypotheek, voordat je Funda gaat afstruinen.

Check ook wat de status van je huidige hypotheek. Misschien heb je door het aflossen wel overwaarde. Dit kun je eventueel gebruiken om een duurder, ruimer huis te kopen. Bespreek dit wel met een hypotheekadviseur, om zeker te weten hoe je ervoor staat.

2. Stel een eisenlijstje op

Bepaal aan welke eisen je nieuwe woning moet voldoen en zet je eisen op papier. Je hebt tenslotte zo je redenen om te verhuizen. Wil je misschien een grotere tuin of moet het huis op een goed bereikbare locatie staan?

3. Huizen bezichtigen

Bepaal of je jezelf in het huis dat je bezichtigt kan ziet wonen. Dat lelijke behangetje op de muur is zo vervangen, maar hoe vind je de indeling van de ruimte? Hoe je je voelt bij een woning is net zo belangrijk als een strategische ligging van het huis.

Vergeet uiteraard ook geen vragen te stellen, maar ga hierin niet te ver. Je kan eventueel je aankoopmakelaar de ingewikkelde technische en juridische vragen laten stellen. Voor jou is het waarschijnlijk vooral relevant waarom het huis in de verkoop staat en wanneer het wordt opgeleverd.

4. Onderhandelen

Organiseert de verkoper een inschrijving? Dan breng je direct jouw uiterste bod uit. Wees hierbij realistisch en biedt niet boven je maximum. Houd hierbij ook rekening met eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld het opknappen van de woning. Is er geen inschrijving? Ga dan tactisch te werk en zorg dat je bij je eerste bod ruimte houdt om te onderhandelen.

5. Hypotheek afsluiten

Een hypotheek voor je volgende woning heeft iets meer voeten in de aarde dan de hypotheek voor je eerste huis. Is bijvoorbeeld je oude woning nog niet verkocht? Dan heb je misschien een overbruggingshypotheek nodig. En hoe zit het met de overwaarde, en kun je de huidige lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe hypotheek? Overleg dit soort dingen met je hypotheekadviseur, zodat je uiteindelijk een hypotheek afsluit die past bij wat je nodig hebt.

6. Overdracht bij de notaris

Nadat het tekenen van de hypotheekofferte, mag je op de afgesproken datum naar de notaris voor de sleuteloverdracht. Hier tekenen jij en de verkoper de akte van levering en daarnaast teken jij de hypotheekakte. Vervolgens krijg je de sleutels en is het huis van jou!

Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP