Profielfoto van FX
FX
Frankrijkstraat 128, 5622 AH Eindhoven

Hypotheek verhogen

Wie geld nodig heeft voor een verbouwing of verfraaiing van de woning kan de hypotheek verhogen. Zo gaat dit in zijn werk.

Zo verhoog je de hypotheek

Om je hypotheek te verhogen is overwaarde op de woning nodig. Dit betekent dat de waarde van de woning hoger moet zijn dan de hypotheek.

Binnen de hypotheeknormen

Naast de vereiste overwaarde moet de verhoging ook binnen de huidige hypotheeknormen passen. De totale hypotheeksom moet bijvoorbeeld de binnen de

Onderhands of tweede hypotheek

Vervolgens heb je de keuze voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek.

  • Bij een onderhandse verhoging moet de hypothecaire inschrijving (Kadaster) hoger zijn hoger zijn dan de huidige hypotheek. Mogelijk heb je bij afsluiten bewust voor een hogere inschrijving gekozen of heb je afgelost.
  • Wanneer de inschrijving geen ruimte biedt kun je een nieuwe hypotheek afsluiten naast je huidige hypotheek.

Kosten verhoging

Bij het verhogen van de hypotheek betaal je kosten voor advies en de taxatie. Enkel bij een tweede hypotheek moet je ook langs de notaris. Dit is dus iets duurder. De hypotheekrente van de nieuwe hypotheek is, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar.

Niet altijd interessant

De hypotheek verhogen is niet altijd de beste financieringsmethode.

  • Vanwege de kosten is de hypotheek verhogen pas interessant vanaf een bedrag van € 25.000,-.
  • Bij bedrag onder € 25.000,- is het voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten. De rente is misschien wat hoger, maar de kosten zijn lager. De leenrente is daar, onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
  • Je verbouwing financieren met spaargeld is uiteindelijk het goedkoopst. Met de lage spaarrente van dit moment is dit een interessante optie.