Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP

Hoeveel eigen geld heb je minimaal nodig om een huis te kopen?

Tegenwoordig kun je maximaal 100% van de waarde van je nieuwe woning laten financieren door de hypotheekaanbieder.

Als je boven de woningwaarde van het huis hebt geboden, zul je dus eigen geld moeten gebruiken. Dit geldt ook voor de bijkomende kosten als je een huis koopt. Maar hoeveel heb je minimaal nodig?

Vaste bijkomende kosten

Als je een huis koopt, krijg je met meer kosten te maken dan de hypotheeksom. Dit kun je niet meefinancieren in de hypotheek, dus je hebt eigen geld nodig. Denk hierbij aan eventuele kosten voor hypotheekadvies, taxatie en de notaris. Koop je een huis met kosten koper? Dan komt er de overdrachtsbelasting bij van 2% en de notariskosten voor de eigendomsakte en de inschrijving bij het Kadaster.

Optioneel bijkomende kosten

Sommige kosten zijn optioneel, omdat je er zelf voor gekozen hebt ze te maken. Bijvoorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar of een bouwkundige keuring. Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je daar in 2020 zo’n 0,7% van de koopsom voor.

Kosten van de waarborgsom of bankgarantie

De waarborgsom is een soort aanbetaling die de verkoper van de woning de garantie geeft dat jij het huis ook daadwerkelijk kan betalen. Meestal gaat dit om zo’n 10% van de verkoopprijs. Je betaalt dit met eigen geld.

Heb je niet genoeg eigen geld? Dan kun je een bankgarantie aanvragen. In dat geval leen je het geld voor de waarborgsom van je bank en betaal je dit vervolgens terug via een lening. Dit is niet gratis, je betaalt ongeveer 1% van de waarborgsom aan je bank voor de garantie.

Wat ben je minimaal kwijt?

Het is lastig om te zeggen hoeveel jij minimaal aan eigen geld nodig hebt. Dat hangt namelijk af van jouw situatie en het huis dat je koopt. In principe kun je uitgaan van 6 tot 8% van de aankoopsom als bijkomende kosten.

Houd geld over

Als je daadwerkelijk een huis gaat kopen, ben je misschien bereid om extra eigen geld in te leggen. Probeer echter niet al je spaargeld op te maken aan een huis. Het is handig om een buffer achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld als de kozijnen onverwacht vervangen moeten worden of het dak begint te lekken.