string(1) "p"
Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP

Hoe benut je de overwaarde van je woning?

Als je al lang een huis bezit, zit jouw vermogen in je huis. Dat betekent dat je het huis al grotendeels hebt afbetaald.

Deze waarde - de overwaarde - zit hierdoor ‘in de stenen’, waardoor je er niet direct bij kan om het te consumeren. Wil je de overwaarde gebruiken, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen? Dan moet je het ‘uit de stenen’ halen. Maar hoe doe je dat?

Verkopen en verhuizen

De makkelijkste manier om bij je overwaarde te komen, is verhuizen naar een goedkopere woning. Het bedrag dat na de verkoop van je woning over is, heet dus ‘overwaarde’. Hoe meer jij hebt afgelost, hoe hoger dit bedrag is. Gebruik je dit vervolgens om een goedkopere woning te kopen? Dan houd je geld over. Dat wordt bijgestort op je betaalrekening en mag je vrij gebruiken.

Verkopen en elders huren

Op dit moment is de woningmarkt behoorlijk oververhit en is het misschien moeilijk om een huis te vinden tegen een acceptabele prijs. In dat geval kun je ervoor kiezen om te gaan huren. Ook dan krijg je de overwaarde op je betaalrekening gestort en kun je er vrij over beschikken.

Let op: de bijleenregeling geldt tot drie jaar na de verkoop van je huis. Dus besluit je binnen die drie jaar toch weer een woning te kopen? Dan moet je de overwaarde alsnog gebruiken bij de aankoop, anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Verkopen en ‘terughuren’

Eerder was het mogelijk om jouw huis te verkopen aan een woningcorporatie. In ruil daarvoor kreeg je de verkoopprijs en een levenslang huurrecht. Door de booming huizenmarkt, zijn er op dit moment geen partijen geïnteresseerd in deze constructie, maar misschien komt het weer in de toekomst.

De opeethypotheek

Tot een paar jaar geleden kon je op veel plekken een krediethypotheek afsluiten. Ook wel de ‘opeethypotheek’ genoemd. Hierbij werd op basis van de woningwaarde een hypotheek verstrekt. In dit geval loste je niet af op de hypotheek, maar nam je maandelijks geld op als aanvulling op je inkomen.

Niet meer mogelijk

Sinds 2011 is het bijna niet meer mogelijk om een krediethypotheek af te sluiten. Een hypotheek moet afgelost worden met het huidige inkomen, terwijl deze hypotheekvorm een aanvulling op het inkomen is.

Daarnaast dien je maandelijks je hypotheek af te lossen, terwijl je bij de krediethypotheek pas kan aflossen als je jouw huis verkoopt (en de overwaarde vrij komt). Ook is de hypotheekrente van deze vorm niet aftrekbaar, waardoor je leenruimte kleiner wordt. Al met al niet ideaal dus.

Toch je woning verkopen

Uiteindelijk is het verkopen van je woning waarschijnlijk de makkelijkste manier om de overwaarde te verzilveren. Ben je wel van plan om te verhuizen om de overwaarde te kunnen benutten? Download dan de gratis checklist van Knab ‘Huidige woning verkopen’.