De voor- en nadelen van het oversluiten van je hypotheek

Een aantal jaar geleden was het nog de normaalste zaak van de wereld: een hypotheekrente van 5% of meer.

Als jij destijds je hypotheek hebt afgesloten, is het niet gek dat je nu overweegt om ‘m over te sluiten. Dit zijn de voor- en nadelen.

Voordelen

Als je je hypotheek oversluit, sluit je als het ware een nieuwe hypotheek af. Bij je huidige óf een nieuwe geldverstrekker. Dit zijn de voordelen:

1. Je krijgt misschien een lagere hypotheekrente

Je sluit je hypotheek waarschijnlijk alleen over als je een betere deal kunt krijgen. Vaak is dat een lagere hypotheekrente. Dat kan voordelig zijn, omdat een lagere rente mogelijk zorgt voor lagere maandlasten.

Met deze handige rekentool bereken je of en hoeveel je kan besparen als je je hypotheek oversluit.

2. Je krijgt andere voorwaarden

Als je voor een langere rentevaste periode kiest, geeft dit misschien meer financiële zekerheid. Je weet dan namelijk precies hoe hoog je hypotheeklasten de komende tijd zijn.

3. Je kunt overwegen je hypotheek te verhogen

Verbouwplannen én overwaarde op je huidige woning? Misschien kun je je hypotheek verhogen. Zo kun je wat extra geld besteden, zonder dat je je spaargeld hoeft te gebruiken. Je betaalt in dit geval wel een hogere rente.

Nadelen

Aan deze voordelen kleven ook nadelen. Hier moet je moet letten als je je hypotheek oversluit.

4. Je betaalt een boete voor te vroeg oversluiten

Wanneer je je hypotheek oversluit voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je een boete opgelegd. Hoe hoog deze is, hangt af van je huidige rente, de marktrente en de looptijd van je hypotheek. De boete is een compensatie voor de inkomsten die de bank misloopt als jij je hypotheek openbreekt.

5. Het kost geld

Bij het afsluiten van je hypotheek betaal je bijkomende kosten. Als je jouw hypotheek oversluit, betaal je een aantal van deze kosten opnieuw. Denk aan kosten voor een taxatie, advies en bemiddeling en de notaris.

6. Het is niet rendabel als je snel gaat verhuizen

Oversluiten is vaak niet rendabel als je binnen drie jaar weer gaat verhuizen. De kans is dan klein dat je de kosten die je hebt gemaakt terugverdient.

7. Lagere hypotheekrente is niet altijd voordelig

Een lagere hypotheekrente is niet per definitie voordeliger. Zo profiteer je minder van de hypotheekrenteaftrek. Vraag daarom altijd hulp van een hypotheekadviseur; hij of zij vertelt je precies wat voordelig is in jouw situatie.

Wil je weten wanneer oversluiten voordelig kan zijn en hoe het precies in z’n werk gaat? Download nu gratis de checklist ‘Hypotheek oversluiten’ van Knab.

Profielfoto van Knab
Knab
Capellalaan 25, 2132 JK HOOFDDORP