Foto: wonen-notaris

De rol van de notaris bij het kopen van een huis

Het kopen van een nieuwe woning is leuk en spannend. Wellicht is het de eerste keer dat je een huis echt in bezit krijgt.

Theo Vliegop 10 November 2022

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je van de ene koopwoning naar de andere verhuist. Hoe dan ook, je kunt niet om de notaris heen. Want deze beroepsgroep speelt een essentiële rol bij de overdracht en de hypotheek om het huis te betalen.

De notaris en de leveringsakte voor een koopwoning

Het eerste document is de leveringsakte, ook wel overdrachtsakte genoemd. In dit document staat in officiële bewoordingen dat een eigendom is overgedragen van aanbieder naar koper. Het betreft over het algemeen zowel de grond als de woning. De notaris is verantwoordelijk voor het opstellen van deze de leveringsakte. Beide betrokken partijen, de koper en verkoper, dienen akkoord te gaan met die document en dit te ondertekenen. Deze procedure is niet te omzeilen. Het geeft nog maar weer eens aan hoe belangrijk een notaris is.

De hypotheekakte met details over de financiering

In de meeste gevallen is een hypotheek nodig om een woning te bekostigen. Hiervoor dien je wederom een bezoek te brengen aan de notaris. In de hypotheekakte staat dat jij je huis als onderpand aanbiedt. Wederom dienen alle partijen het document te ondertekenen. In dit geval is dat de koper van de woning, de hypotheekverstrekker en de notaris. Zo'n hypotheekakte is best ingewikkeld en er zijn veel regels aan verbonden. Jij hoeft je daar geen zorgen over te maken want de notaris neemt het werk en de verantwoordelijkheid op zich.

Kies voor een betaalbare notaris bij jou in de buurt

In Nederland bekleedt een notaris een bijzonder ambt en heeft de functie unieke bevoegdheden. Ze geven bepaalde documenten juridische waarde en daar haal jij je voordeel uit. Naast de rol bij het overdragen van een huis is de goedkeuring van een notaris voor andere zaken nodig. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een testament. Verder speelt de notaris een rol bij het geregistreerd partnerschap, het samenlevingscontract, het levenstestament en verschillende documenten met betrekking tot een onderneming. Heb jij al je zaken al geregeld? Ga op zoek naar ervaren en betaalbare notarissen in jouw omgeving.

Je woning en het vastleggen van de relatie tussen jou en je partner

Wanneer je officieel in het bezit bent van een woning denk je wellicht dat alles geregeld is. Maar er zijn meer zaken om rekening te houden. Vooral wanneer je niet alleen in het bezit bent van de woning. Meestal wordt een huis samen met een partner gekocht. Over het algemeen is het de bedoeling dat jullie allebei voor de helft eigenaar zijn. Bij het overlijden van een van de twee dient de ander alleen eigenaar te worden. Dat is helaas niet de standaardprocedure. Want naaste familieleden maken aanspraak op de bezittingen. Hierdoor ontstaan regelmatig vervelende situaties. Die hadden in feite makkelijk voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door het opstellen van een geregistreerd partnerschap of door in het huwelijksbootje te stappen. Een samenlevingscontract is over het algemeen niet voldoende. Let daar dus op wanneer je samen met je partner een woning koopt.

Reacties
Anderen bekeken ook