string(1) "p"

De jubelton wordt afgeschaft, wat nu??

In dit artikel leest u wat dit jaar, volgend jaar en vanaf 2024 de mogelijkheden zijn voor het belastingvrij schenken aan kinderen of overige personen.

De jubelton wordt per 1 januari 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling al fors lager, € 28.947. Tot eind 2022 mag u nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan uw kind, uw kleinkind of aan anderen.

Ook als er nu nog geen huis is, kan er nog wel gebruik gemaakt worden van deze hoge schenkingsvrijstelling. Mits de eigen woning uiterlijk eind 2023 wel gekocht is. Lukt dit niet, dan hoeft de hoge schenking niet plaats te vinden.

De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Aflossen van de hypotheek mag ook. En de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De schenker kan ook extra voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat de schenking in mindering komt op de erfenis. Of het uitsluiten van de partner van je (klein)kind. Dit komt allemaal in een schenkingsovereenkomst vast te liggen.

Alternatieven na 2023

Het blijft na 2023 nog steeds mogelijk om (klein)kinderen te helpen met kopen van een eerste eigen woning. U mag geld lenen mits dit zakelijk gebeurt, bij voorkeur met een overeenkomst waarbij de rente belangrijk is.

Deze moet gelijk zijn aan wat een bank zou vragen. Een voorbeeld, stel u leent € 50.000 aan uw (klein)kind voor een eigen woning tegen 4,8% rente, dan is dit € 2.400 per jaar. Vervolgens kunt u deze rente onder de algemene schenkingvrijstelling (€ 5.677 aan kinderen en € 2.274 overige personen) terugschenken, geheel of gedeeltelijk.

Wij hebben veel ervaring met schenk/leenconstructies binnen families en helpen u graag met de afwegingen en benodigde overeenkomsten.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op! De HypotheekAcademie neemt de kosten van het eerste gesprek voor haar rekening. Hierna weet u wat úw mogelijkheden zijn.

(Bedrijfsprofiel):
De HypotheekAcademie begeleidt graag mensen bij het financieren van de leukste, maar
ook duurste aankoop van hun leven: een eigen huis. Dit is nu meer bereikbaar dan ooit!
Open en transparant is ons motto, zoek ons eens op via Advieskeuze.nl en zie wat cliënten
van onze dienstverlening vinden. Kijk ook eens op onze Facebookpagina voor interessante
nieuwtjes. Of neem contact op voor een eerste gesprek op onze kosten!