Welke makelaar kiezen?

Ga je een woning kopen? Dan heb je een makelaar nodig! In dit artikel lees je een aantal handige tips over het kiezen van een makelaar.

Kies een makelaar!

Een woning kopen is leuk om te doen maar er komt wel veel bij kijken. Kun je wel wat advies gebruiken? Schakel dan altijd de hulp van een makelaar in voordat je een huis koopt. Een makelaar kan je met veel zaken helpen zodat jij straks een woning hebt waar je nog lang plezier van zult hebben. Een huis kopen is geen geringe investering dus het dient wel op de juiste manier te gebeuren zodat jij er met een gerust hart in kunt wonen.

Welke makelaar kiezen?

Makelaars zijn er veel maar het is zaak dat je er eentje kiest die past bij jou en het doel dat je hebt. Zo kun je een keuze maken uit de volgende soorten makelaars: verkoopmakelaar, aankoopmakelaar, verhuurmakelaar, taxateur of een courtage makelaar. Als je een huis wilt kopen kies je het beste voor een aankoopmakelaar. Deze makelaar kan je advies en informatie geven en je bijstaan met raad en daad als je een huis zoekt. Een makelaar kost wel wat maar kan je ook veel uit handen nemen door mee te zoeken naar geschikte woningen en voor je te onderhandelen met de verkoper.

Wat is een internetmakelaar?

Als je een huis wilt kopen maar de kosten voor een makelaar aan de hoge kant vindt kun je ook zelf op zoek gaan en alles zelf proberen te regelen. Voor sommige zaken schakel je echter beter een makelaar in. Dan kun je ook kiezen voor een internetmakelaar. Deze makelaar werkt veelal vanaf een bepaalde locatie in het land maar kan overal ingezet worden. Ze werken voor een vast tarief en kunnen je begeleiden met dat wat jij wilt. Afhankelijk van welke diensten en hoeveel ze voor je verrichten neemt de prijs die zij vragen toe.

Kies een erkende aankoopmakelaar

Als je een makelaar zoekt voor de aankoop van een woning is het zaak dat je er eentje kiest die bij je past. Daarnaast is het belangrijk dat je een erkende aankoopmakelaar in de hand neemt. Kies altijd voor een makelaar die is aangesloten bij een van de belangenorganisaties zoals NVM, LMV of VBO. Een makelaar die daarbij is aangesloten heeft goede kennis van zaken en is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied. De erkende makelaar staat garant voor goed advies en hulp en als je klachten mocht hebben kun je altijd bij een van de organisaties terecht voor een oplossing.

Doe onderzoek naar verschillende makelaars

De juiste makelaar kiezen is niet altijd even eenvoudig. Maak gebruik van de volgende tips als je op zoek bent naar een goede makelaar. Kies nooit de eerste makelaar die je ziet maar vergelijk er een aantal zodat je een passende kiest. Vraag advies aan andere mensen die reeds een makelaar ingeschakeld hebben zodat je weet wat hun ervaringen zijn. Volg altijd je gevoel bij de keuze. Maak ook vrijblijvende afspraken zodat je niet verplicht bent met een bepaalde makelaar in zee te gaan maar wel weet waar je aan toe bent.

makelaar kiezen

Volg je gevoel

Als je een makelaar zoekt speelt je gevoel daar een belangrijke rol bij. Als je advies van andere mensen gekregen hebt, diverse makelaars met elkaar hebt vergeleken en informatie hebt gekregen kun je een keuze maken. Kies nooit voor zomaar de voordeligste of duurste makelaar omdat je denkt dat dit de beste is maar laat je gevoel spreken en kijk bij welke makelaar je je prettig voelt en waar je goed mee werken kunt. Je krijgt er veel mee te maken en dan is het wel belangrijk dat het contact goed verloopt en op de manier die jij wenst.

Handig:

Via Makelaargids.org vind je een overzicht van alle aankoop- en verkoopmakelaars in Nederland. Vergelijk tarieven en bespaar op de kosten.

Maak afspraken over de courtage van de makelaar

De kosten die een makelaar rekent staan bekend onder de naam courtage. Deze wordt berekend op basis van de (ver)koopsom van de woning en ligt gemiddeld tussen de 1,25% en 2,25% van dat bedrag. Je kunt over de courtage proberen te onderhandelen maar vaak is daar weinig ruimte voor omdat deze bepaald wordt aan de hand van de koopsom. Zorg er altijd voor dat je op voorhand goed weet wat de makelaar vraagt zodat je daar niet mee verrast wordt. Courtage betaal je voor alle diensten die de makelaar je verleent dus het is als het ware het loon.

Handige links: