Wat is ADSL, kabel en glasvezel internet?

Ben jij de laatste tijd niet tevreden over de snelheid van jouw internetverbinding?

06 November 2019

Misschien verhindert dit jou in het goed doen van je werk of kan je gewoon niet op normale wijze films en series kijken? Of probeer je online te gamen en lukt dit niet door de trage internetverbinding. Nu heb je besloten om er wat aan te gaan doen, maar stuit je in je onderzoek op begrippen als ADSL en glasvezel en stiekem heb je geen idee wat dat inhoudt. In dit artikel leer jij meer over ADSL, kabel en glasvezel zodat jij beter keuze kan maken in het verbeteren van je internetsnelheid.

Mijn internet is te langzaam, wat moet ik er aan doen?

Als jou internet in jou beleving te traag is, dan kan niemand zeggen dat dit niet zo is. Vooral als webpagina’s lang moeten laden of als jij geen filmpjes kan kijken zonder te bufferen, dan weet jij dat er veel verbetering mogelijk. De traagheid kan liggen aan het aantal gebruikers van de internetverbinding en hun activiteit op deze verbinding. Uiteindelijk komt het er op aan hoeveel mb per seconde jouw internet download en dit is meestal weer afhankelijk van jouw aansluiting, die ADSL, kabel of glasvezel is.

Wat houdt internetsnelheid in mb per seconde in?

Het surfen internet bestaat puur en alleen uit het downloaden van data. Dit wordt uitgedrukt in een aantal mb. De snelheid van jou internet is afhankelijk van hoeveel mb er gedownload wordt per seconde. Hoe meer mb per seconde, hoe sneller het internet. De verschillende aansluitingen hebben verschillende bereiken qua mb per seconde en daarom is het verstandig om goed uit te zoeken welke aansluiting jij hebt. Mocht jij bijvoorbeeld ADSL hebben, dan is het misschien handig om over te stappen op glasvezel als jij echt sneller internet wil.

Wat is ADSL internet?

In het kort word je internet gedownload via de telefoonlijn, die dus nodig is voor de verbinding. Het voordeel van ASDL is dat het vrij goedkoop is en bijna over in Nederland te verkrijgen. Echter, de nadelen zijn dat het niet veel sneller kan dan 50 mb per seconde en als je interactieve tv hebt, dan gaat het gebruik hiervan van je snelheid af. Kortom, als jij een goedkoop en simpel abonnement wil en je geen behoefte hebt aan super snel internet, dan is ADSL wellicht wat voor jou.

Wat is kabel internet?

Internetten via de kabel gaat dus over hetzelfde medium als het tv kijken. Deze kabel loopt door de wijk en deel je dus met je buren. Gelukkig krijgt iedereen zijn eigen frequentie op de kabel zodat het internetgebruik van jouw buren niet ten koste gaat van jouw internetsnelheid. Dat zelfde geldt voor het tv kijken, wat geen invloed heeft op jouw internet. Voordelen zijn een hogere internetsnelheid tot ongeveer 200 mb per seconde, maar een nadeel is dat een bijkomend tv pakket meestal verplicht is en dat je meestal geen keuze vrijheid hebt tussen providers.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een hele dunne kabel van een soort glas, eigenlijk dus een vezel, die het snelste internet verspreidt in Nederland. Je kunt niet over glasvezel krijgen, maar op internetentv.expert kan je kijken of er glasvezel verkrijgbaar is op jouw postcode. In sommige gemeentes haalt glasvezel een snelheid van 500 mb per seconde. Daarmee is glasvezel het snelst en het best voor intensief gebruik. Er zijn verder geen nadelen aan glasvezel en het hoeft ook niet per se veel duurder te zijn.

Hoe krijg ik goedkoop internet dat ook snel is?

Hoe kom je nou aan het snelste en beste internet zonder dat je de hoofdprijs gaat betalen. Hierbij helpt een website als internetentv.expert jou ook erg goed. Alle informatie over een goedkoop abonnement wat ook goed is staat daar online en kan gevonden worden per postcode. Mocht jij internet belangrijker vinden dan bijvoorbeeld televisie of bellen, dan kan jij abonnement ook weer goedkoper die vlakken maken en dan iets duurder op internet. Zo gaat jouw internetsnelheid erop vooruit, maar ga je niet meer betalen. Het is de moeite waard om hier wat tijd in te steken om zo op het beste abonnement uit te komen.

Reacties