Wanneer je ouder wordt thuis blijven wonen

Je hebt het heerlijk voor elkaar, je woont op een mooie plek in een fijne buurt en dichtbij familie en vrienden.

10 September 2019

Dan wil je dit natuurlijk ook zo lang mogelijk blijven doen. Wanneer je wat ouder wordt is wonen op dezelfde plek echter niet meer zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Zo kan het zijn dat door fysieke ongemakken uw huis niet meer voldoet om alle dingen te doen die je nog wel wilt doen. Zo kan het zijn dat er mogelijk aanpassing aan uw huis nodig zijn zodat je zelfstandig in en rondom je huis kan bewegen. Naast aanpassingen aan je huis kun je ook denken aan hulpmiddelen waarmee je je kunt voortbewegen door je huis. Ook kunnen fysieke ongemakken ervoor zorgen dat u huis niet meer voldoet omdat je niet meer makkelijk naar buiten gaat en de winkel buiten je bereik is. In beide gevallen kan een scootmobiel uitkomst bieden.

Wanneer je je minder makkelijk in en rondom het huis zich kan bewegen kan een scootmobiel uitkomst bieden. Er zijn scootmobielen die door hun afmetingen en wendbaarheid zich eenvoudig lenen voor gebruik binnenshuis. Op deze manier beweeg je je gemakkelijk door je huis en heb je ook altijd een stoel in de buurt als je even staat en wat rust kunt gebruiken. Daarnaast leent een scootmobiel zich dus ook uitstekend om naar de winkel te gaan, je neemt je boodschappen gemakkelijk mee en ook de afstand naar de winkel is geen enkel probleem meer. Een scootmobiel kan er dus aan bijdragen dat je zelfredzaamheid wordt vergroot en je op die manier nog langer in uw eigen vertrouwde omgeving kan blijven wonen.

Scootmobiel voor mobiliteit

Als zo’n scootmobiel uitkomst kan bieden, hoe kom je er dan aan? Allereerst kun je er zelf één aanschaffen. Hierbij staat je helemaal vrij in je keuze en hoef je je geen verantwoording af te leggen bij de gemeente, ook worden lange procedures vermeden. Je kunt echter ook kijken of je in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente. De gemeente heeft ook tot doel dat je zo lang mogelijk in je eigen omgeving kan blijven wonen en is hierbij verplicht om je te ondersteunen als dit nodig is, dit kan in de vorm van een scootmobiel zijn. Je kunt hierbij kiezen voor zorg in natura, je krijgt een scootmobiel in bruikleen van de gemeente zelf. Het nadeel hierbij is dat je hierin geen keuze heeft en dit veelal een gebruikte scootmobiel betreft. Daarnaast bieden vele gemeentes alleen de minder stabiele 3-wiels uitvoeringen aan. Je kunt ook kiezen om bij de gemeente een persoonsgebonden budget voor de scootmobiel te krijgen. Op die manier kun je zelf een type scootmobiel uitkiezen die bij je woonomgeving past. De kosten hiervan declareer je je vervolgens bij de gemeente. Zowel bij zorg in natura als bij een persoonsgebonden budget geldt er wel een eigen bijdrage van maximaal 17,50 per 4 weken.

Wanneer je zelf een scootmobiel gaat uitkiezen denk je dan goed aan je persoonlijke situatie. Waar ga je de scootmobiel precies voor gebruiken. Denk thuis na over waar je de scootmobiel neerzet wanneer je hem niet gebruikt en welke doorgangen of lastige bochten die moet kunnen maken. Aan de hand van je situatie en persoonlijk leefomgeving ga je op zoek naar een scootmobiel. Ga je de scootmobiel thuis gebruiken en heb je niet zoveel ruimte ga je dan voor een compact en wendbaar model. Heb je wat meer ruimte thuis en wil je met name de scootmobiel gebruiken voor buitenshuis, ga je dan voor een ietswat robuuster model met een ruime actieradius. Op vergelijkingswebsites wordt verteld wat de sterke punten zijn van merken, waar welk type geschikt voor is en wat de sterke en zwakke punten zijn van specifieke modellen. Vervolgens vraag je aan de hand hiervan informatie en/of proefritten aan.