Van transport naar woning

Nederland gaat opnieuw gebukt onder een forse woningnood. Daar liggen diverse oorzaken aan ten grondslag.

Guido van Loon 11 Januari 2022

Op de eerste plaats kiezen tegenwoordig veel meer mensen ervoor om alleen te blijven wonen, in plaats van te gaan samenwonen met een eventuele partner. Bovendien is er nog altijd sprake van een bevolkingsgroei, waardoor ons land steeds voller wordt. Daarnaast zien we dat veel senioren in een grote gezinswoning blijven wonen, terwijl ze die eigenlijk niet meer nodig hebben. Al met al zorgen de ontwikkelingen ervoor dat er nauwelijks starterswoningen beschikbaar komen. Eén van de mogelijkheden om de problemen op korte termijn iets te verlichten, is het plaatsen van zogenoemde containerwoningen.

Uitstraling

Wie nog nooit een containerwoning van binnen heeft gezien, kan zich er wellicht niet veel bij voorstellen. Zeecontainers hebben niet bepaald een goed imago op het gebied van uitstraling, maar als je een doorsnee woning in ons land terugbrengt tot de essentie, heb je in feite hetzelfde: vier muren, een vloer en een dak. Het gaat erom hoe je het geheel aankleedt, want uiteindelijk zie je niet meer dat het raamwerk uit een stuk staal bestaat. Steeds meer mensen zie je tegenwoordig een zeecontainer kopen en die verbouwen tot woning. Door meerdere containers aan elkaar te schakelen, kun je het huis zelfs zo groot maken als je wilt. De containers zijn goed stapelbaar, zodat een huis met meerdere verdiepingen ook tot de mogelijkheden behoort.

Duurzaamheid

Wonen in een zeecontainer is een relatief duurzame oplossing voor het woningbouwvraagstuk. Een container heeft natuurlijk een bepaalde gebruiksduur en wordt daarna afgeschreven. Als karkas voor een woning is zo’n container dan echter nog prima te gebruiken. Je kunt dus een tweedehands opslagcontainer kopen om die vervolgens om te bouwen tot woning. Natuurlijk staat het je ook vrij om hiervoor een geheel nieuw exemplaar aan te schaffen. Dan is het vervolgens een kwestie van de binnen- en buitenzijde van de container zodanig te bekleden dat je een gezellige, sfeervolle en onderhoudsarme woning creëert.

Onherkenbaar

Als je dat goed doet, zal de container uiteindelijk onherkenbaar zijn. In het verleden werden containers al ingezet om tijdelijke woningen voor studenten te realiseren. Ook voor het snel kunnen huisvesten van statushouders maken overheden soms gebruik van containerwoningen. Ook particulieren zetten meer en meer de stap naar het zelfstandig bouwen van containerwoningen. Zo krijgt een product, dat ontwikkeld werd voor de transportsector, een geheel nieuwe functie als woning!

Reacties