Thuiskantoor essentials: Dit heb je nodig voor een perfecte werkplek

Let bij het aanschaffen van kantoormeubilair voor thuiswerkplekken dus altijd goed op of betreffende zaken wel aan de juiste ARBO norm voldoen.

31 Oktober 2020

Nu we dit uit de weg hebben kunnen we verder met de zaak waar het om draait: De belangrijkste zaken om een thuiswerkplek in te richten.

Een ergonomische bureaustoel

Ergonomische bureaustoelen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Doordat je kantoorwerk vaak zittend uitvoert is een kwaliteitsproduct essentieel. Goedkopere bureaustoelen zijn over het algemeen minder duurzaam, werken minder goed en misschien nog wel belangrijker: ze hebben meestal een matige uitstraling.

Het design van een bureaustoel is zeer bepalend voor de uitstraling. En hoewel thuiswerkplekken in de regel niet de meeste bezoekers ontvangen is het in bepaalde functies essentieel om te kiezen voor een design bureaustoel met hoogwaardige uitstraling.

Prijzen voor ARBO goedgekeurde design bureaustoelen beginnen bij ongeveer 800 euro. Als het niet per se een directiestoel moet zijn kan je een trap lager instappen door een reguliere design bureaustoel te kiezen. Prijzen daarvoor starten bij ongeveer 200 euro.

In hoogte verstelbaar zit sta bureau

Hoewel er wettelijk niets is vastgelegd over de keus tussen zittend en staand werken zijn er wel een aantal richtlijnen die eraan gerelateerd zijn. Zo is er in de Arbowet een aandachtspunt toegevoegd waarin het advies is dat de werknemer vrij kan kiezen tussen zittend of staand werken.

Voordelen van staand werken zijn ondermeer een hogere productiviteit, minder nek- schouder- en rugklachten, verhoogde verbranding van calorieën ten opzichte van zittend werk én over het algemeen een betere gezondheid.

Alsof dat niet genoeg is worden staande werkers vaak als progressief en trendbewust gezien door anderen. Afhankelijk van je functie kan een zit sta bureau dus ook essentieel zijn voor je imago.

Verlichting en zonwering

Het toevoegen of juist verminderen van licht is voor sommigen een dagelijks gevecht waar maar geen eind aan lijkt te komen. Bij het de minste of geringste weersverandering springt de een op om alle lichten uit te doen en de jaloezieën open terwijl de ander ongestoord verder werkt.

Hoewel de lichtneuroot soms wat overdreven lijkt te reageren is het wel degelijk van belang om op elk moment van de dag de juiste hoeveelheid licht te hebben. Te weinig licht maakt je minder productief en kan op langere termijn zelfs zorgen voor allerlei psychische klachten.

Zorg daarom ook op je thuiswerkplek voor regelbare verlichting en zonnewering. Zo kan je in de donkere maanden productief thuiswerken en in de warmere maanden de hitte buiten houden met zonnewering.

Over ARBO richtlijnen bij thuiswerken, hoe zit het nou?

Door de jaren heen is er meerdere malen discussie geweest over de verantwoordelijkheid over een thuiswerkplek. Volgens het ARBO portaal, een website opricht vanuit de Nederlandse overheid moet ook de thuiswerkplek volgens de ergonomische ARBO richtlijnen worden ingericht. Daardoor is er in de praktijk geen verschil tussen de eisen aan een thuis- of kantoorwerkplek.

Reacties