Nederlanders brengen te weinig tijd door in de buitenlucht

Haal de natuur weer in huis met de nieuwe ‘Breng buiten weer binnen’ ontwerptips

26 Mei 2019

De relatie tussen de moderne maatschappij en de natuur verdwijnt. Want ook al komen we graag buiten in de natuur, we doen het bijna niet. Zo geeft 83% van de Nederlanders aan dat ze graag meer tijd in de natuur zouden willen doorbrengen, terwijl meer dan de helft (54%) aangeeft dat ze in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag buiten zijn. Daarnaast gelooft 81% van de Nederlanders dat ze als kind meer tijd in de natuur doorbrachten dan kinderen vandaag de dag. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van de VELUX Groep, waarbij de effecten van binnen leven op ons algemene welzijn werden onderzocht. In het kader van dit onderzoek, introduceert VELUX de ‘Breng buiten weer binnen’ ontwerptips, zodat mensen hun leefruimtes in kunnen richten met de natuur in hun achterhoofd.

De nieuwe wereldwijde campagne 'Haal de natuur weer in huis', die de risico's van een maatschappij met een tekort aan natuur in beeld brengt, weerspiegelt het onderzoek. Langzaam maar zeker hebben we de natuur achter ons gelaten en zijn we meer naar binnen gegaan. We zijn een echte Indoor Generation geworden. Het onderzoek wordt geïllustreerd in een film geregisseerd door Martin de Thurah, die laat zien hoe kinderen van vorige generaties buiten speelden, terwijl de kinderen van vandaag veel meer geneigd zijn om binnen te blijven.

Breng buiten weer binnen

Met 'Haal de natuur weer in huis', introduceert VELUX ontwerptips op basis van het ‘Breng buiten weer binnen’ principe, zodat mensen hun leefruimtes in kunnen richten met de natuur in gedachten. Deze richtlijnen zijn in samenwerking met een team van experts en architecten ontwikkeld en toegepast. Met de ‘Breng buiten weer binnen’ ontwerpen van VELUX komt er overal in huis daglicht en frisse lucht binnen, inclusief de bijbehorende geluiden en geuren van de natuur.

“De relatie tussen natuur, architectuur en interieurontwerp bestaat al eeuwenlang. In veel woningen is die relatie tegenwoordig verstoord. Wij willen graag een inspiratiebron zijn zodat mensen hun huis zo in kunnen richten dat het voelt alsof de natuur dichtbij is,” licht Marthijn Reekers, architect Daglicht & Binnenklimaat bij VELUX Nederland, toe.

Meer tijd in de buitenlucht: hoe doet de rest van de wereld het?

Uit het onderzoek van VELUX blijkt dat naast het feit dat respondenten meer tijd in de natuur willen doorbrengen, 77% van mening is dat ze hun dagelijkse routine en levensstijl moeten aanpassen om dit mogelijk te maken. In Italië ligt dat aantal aanzienlijk hoger, daar is 88% van mening dat ze veranderingen moeten doorvoeren. Canada is het land met het hoogste percentage mensen die een uur of minder per dag in de natuur doorbrengen (69% in vergelijking met een wereldwijd gemiddelde van 52%). Binnenshuis kijkt twee derde (66%) van de mensen graag door een raam naar het weer buiten.

Ga voor meer info naar: www.outsidein.velux.com