Hoe veranderde het internet de designwereld?

Het internet heeft grote veranderingen teweeggebracht in de samenleving.

31 Oktober 2019

Afstanden zijn kleiner geworden, informatie is makkelijker te vinden en te delen en in veel branches heeft dit gezorgd voor uiteenlopende gevolgen.

Ook voor de designers is er ontzettend veel veranderd. Het vormgeven van gebouwen, producten voor handelssystemen én spellen is compleet anders geworden sinds de mogelijkheden van de digitale wereld ingezet kunnen worden. Wat zijn de grootste gevolgen geweest en wat kunnen we van de toekomst verwachten op dit punt?

Van lokaal of regionaal naar globaal

Designers haalden voorheen voornamelijk inspiratie uit hun studie en directe omgeving. Logisch, want wat je nooit gezien hebt, kun je niet gebruiken als basis voor een nieuw concept. Dankzij het internet bestaat de lokale designer niet meer. Duizenden afbeeldingen worden binnen een seconde op het scherm getoond, het afkijken van andermans werk is een kwestie van een klik en inspiratie is op miljoenen websites en fora te vinden.

Daarmee is het een globale markt geworden met designers die gerust Aziatische, Amerikaanse of Zuid-Afrikaanse elementen terug kunnen laten komen in het ontwerp.

Een compleet nieuwe niche

Wat we écht niet mogen vergeten, is dat het internet tienduizenden designers wereldwijd werk geboden heeft. De nieuwe wereld was in eerste instantie vooral voor programmeurs weggelegd, maar tegenwoordig is het design véél belangrijker. Het ontwerp van een website bijvoorbeeld, een logo dat online goed getoond moet worden of het maken van spellen die online gespeeld moeten worden.

In de laatste categorie is extreem veel werk te vinden, ook op dit moment nog aangezien er dagelijks nieuwe spellen ontwikkeld worden. Hierbij gaat het niet alleen om de gokspellen zoals bij Leeuwslots, maar ook spellen zoals FIFA en Mythwars, beide spellen die voornamelijk dankzij het internet groot geworden zijn.

Om een goed spel op de markt te zetten, moet er tegenwoordig vooral aandacht besteed worden aan de grafische elementen. Spelers rekenen fouten namelijk graag aan – en stoppen met spelen wanneer het design van het spel het af laat weten. Dat weten de grotere spelmakers. Vandaar dat designers altijd gezocht worden door de softwareontwikkelaars wereldwijd, maar ook door websitebouwers en bedrijven die een beter ontwerp nodig hebben. Van de casino’s in India bij Bengalslots tot de softwareontwikkelaars zoals NetEnt en Blizzard.

Digitale nomaden, ook binnen de wereld van het design

Het internet heeft daarnaast een enorm positief gevolg gehad voor de betere designers. Niet alleen omdat zij ineens voor alle bedrijven wereldwijd aan het werk konden, maar vooral omdat de locatie waar gewerkt werd, niet meer van belang was. De eerste jaren uiteraard nog wel, omdat de infrastructuur lang nog niet zo goed was. Maar tegenwoordig kun je als designer gerust op Malta zitten. Of ergens in Zweden. Of in India wanneer je graag vanuit Azië wilt werken. Digitale nomaden zijn ook meer dan genoeg te vinden in de wereld van het online design en dat is een prettige ontwikkeling, want zeker bij de creatieve beroepen is vrijheid van groot belang.

De prijzen staan onder druk

Het zijn niet alleen maar voordelen wanneer het gaat om de gevolgen van het internet voor de wereld van het design. Net als in veel andere branches, zijn de prijzen onder druk komen te staan. Mensen in landen met lagere kosten kunnen opdrachten tegen lagere tarieven uitvoeren. En het is lang niet altijd het geval dat zij een lagere kwaliteit leveren, want ook in Oost-Europa en Zuid-Amerika zitten designers die bijzonder creatief zijn en opdrachten succesvol af kunnen ronden.

Hoewel veel designers dit op hebben weten te lossen door een sterk portfolio op te bouwen en duidelijk uit te leggen hoe de prijs opgebouwd is, is dit voor veel nieuwe designers in deze branche een drempel die gemakkelijk uit kan monden in een struikelblok. En dat is natuurlijk erg jammer, want jong talent is erg welkom.

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?

In de toekomst zullen bovenstaande factoren alleen maar belangrijker worden. Onder andere vanwege de opkomst van de blockchain, waardoor het delen van enorme hoeveelheden data veel makkelijker, sneller, veiliger en goedkoper wordt. Dit gaat zonder twijfel gevolgen hebben voor de wereld van de designers, waarbij het een kwestie is van meekomen met de ontwikkelingen wanneer de designer in de toekomst ook nog grote opdrachten binnen wil halen van opdrachtgevers aan de andere kant van de wereld.

Reacties