Binnen één jaar ruim 6.200 Adviseurs Duurzaam Wonen

Verduurzamingsadvies bij hypotheekafsluiting cruciaal om vergroening woningbestand te versnellen

20 November 2020

Al ruim 6.200 hypotheekadviseurs volgden inmiddels de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Dankzij de opgedane kennis kunnen zij het onderwerp verduurzamen van de eigen woning uitlichten in al hun adviesgesprekken met huizenkopers en woningbezitters. Zij spelen daarmee een cruciale rol in het versnellen van de vergroening van het woningbestand, omdat deze momenten voor huizenbezitters een aanleiding kunnen zijn om te verduurzamen. Adviseurs die de opleiding al hebben gedaan, geven aan dat zij beter in staat zijn om de mogelijkheden hiervoor te schetsen en daar heel goede resultaten mee behalen.

Actieve rol hypotheekadviseurs bij verduurzaming woningvoorraad

Het hypotheekgesprek is hét moment om energiebesparende maatregelen te bespreken. De huizenkoper van vandaag woont gemiddeld vijftien jaar in zijn huis. Dit tekent het belang van goede advisering rond verduurzaming bij het afsluiten én tijdens de looptijd van een hypotheek. Geldverstrekkers en adviseurs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt. Dat is de reden dat afgelopen april circa 80 bedrijven en instanties uit de hypotheekmarkt zichzelf tot doel stelden om dit jaar 80% van alle 10.000 hypotheekadviseurs in Nederland op te leiden tot Adviseur Duurzaam Wonen.

Een must voor elke moderne hypotheekadviseur

Corné van de Sande, Financieel adviseur bij De Hypotheekshop Doetinchem: “In tijden dat de hypotheekrentes historisch laag zijn gaat de advisering van een hypotheekadviseur steeds vaker over de totale woonlasten. De opleiding Adviseur Duurzaam Wonen sluit daar perfect bij aan. Door verduurzaming kan met een kleine toename van de financieringslast, de totale woonlast flink omlaag. Beter voor de portemonnee, het wooncomfort en niet onbelangrijk het milieu. De training geeft je meer tools om dit een klant goed inzichtelijk te maken en hiervoor te enthousiasmeren. Gezien de extra financieringsmogelijkheden lukt het eigenlijk altijd om verduurzaming mee te financieren. Maar ook de overige financieringsvormen zoals de Energiebespaarlening en de subsidies komen uitgebreid aan de orde. Kortom, een must voor elke moderne hypotheekadviseur.”

Vakgenoot Twan Theuns van De Hypotheker Heerenveen sluit zich aan bij Corné, en geeft aan dat duurzaamheid een vast onderdeel hoort te zijn van ieder adviesgesprek over hypotheken. “Dit geldt zowel bij aankoop, verbouwen of renteherziening. Ik vind dat dit tot de verantwoordelijkheid van een adviseur behoort. Nu is het de tijd voor duurzaamheid, zorg ervoor dat je kennis in theorie en praktijk op peil is. Hiermee help je jouw klanten naar een duurzamere toekomst.”

Opleiding nog volgen?

Adviseurs die de opleiding nog niet hebben gevolgd, kunnen dat dit jaar nog doen. Ruim 1.000 hypotheekadviseurs zijn momenteel bezig met de opleiding. Voor reeds geslaagde Adviseurs Duurzaam Wonen is er nu vaardigheidstraining beschikbaar. Een logisch vervolg dat helpt bij het bespreekbaar maken van het onderwerp verduurzamen in een klantgesprek. Meer informatie

Reacties