Aflossingsvrije hypotheek aflossen: waar houd je rekening mee?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je geen aflossing, maar alleen rente. Maar ook deze vorm moet aan het eind van de hypotheek gewoon afgelost worden.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je geen aflossing, maar alleen rente. Maar ook een aflossingsvrije hypotheek moet aan het einde van de looptijd gewoon afgelost worden. Waar moet je rekening mee houden?

Aflossen van een aflossingsvrije hypotheek
Het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek is meestal geen probleem als je voor of aan het einde van de looptijd gaat verhuizen. In de meeste gevallen is de opbrengst van de woning groter dan de hypotheek. Wel is het slim om op tijd na te gaan hoeveel je huis waard is. Verwacht je dat aan het einde van de looptijd je inkomen lager is? Dan kun je tussentijds aflossen. Loopt je aflossingsvrije hypotheek af, maar wil je niet verhuizen? Dan kun je vaak een nieuwe hypotheek afsluiten. Houd hierbij wel rekening dat je inkomen opnieuw getoetst wordt.

Einde hypotheekrenteaftrek
Een ander aandachtspunt is het recht op hypotheekrenteaftrek. Hier heb je sinds 1 januari 2001 namelijk maximaal dertig jaar recht op. Dus de kans bestaat dat wanneer je hypotheek aan het einde van de looptijd is, dat ook het einde is van je recht op hypotheekrenteaftrek. En dan gaan de netto maandlasten fors omhoog.

Kun je nu iets doen?
Op zich hoeft het dus niet zo erg te zijn als je aan het einde van de looptijd nog een aflossingsvrije hypotheek hebt. Je moet alleen wel voldoende inkomen hebben om die hypotheeklasten te kunnen betalen en je moet er rekening mee houden dat de renteaftrek na 30 jaar vervalt. Weten wat wijsheid is in jouw situatie? Maak een afspraak.

De Hypotheekshop Heiloo
Kennemerstraatweg, 1851 KB
hypotheekshop.nl/heiloo 
(072) 514 06 20