5 simpele tips om diefstal tegen te gaan

Ga je binnenkort op vakantie of wil je je huis nóg beter beveiligen tegen diefstal? Wij hebben de beste tips op een rij gezet.

Lenette Hermsen 20 December 2018

Tip 1: Denk aan je eigen gedrag

Je deur goed op slot doen en lampen aan laten staan, zodat het lijkt alsof je thuis bent, zijn standaard maatregelen die veel mensen al nemen. Echter moet je ook goed nadenken over je gedrag op social media. Vertel bijvoorbeeld nooit specifiek wanneer je op vakantie gaat en wanneer je terug bent. Via social media is het soms ook te achterhalen waar je woont, dus voor inbrekers wordt het dan heel makkelijk om risicoloos in te breken. Licht je buren in als je op vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zuil kunnen houden.  

Tip 2: Verlichting

Zoals hierboven genoemd laten veel mensen enkele lichten in huis branden als ze het huis verlaten. Het is daarnaast ook aan te raden om verlichting bij de deuren te plaatsen. Lampen met bewegingsmelders bijvoorbeeld, gezien deze automatisch aanspringen als er iemand in de buurt komt. 

Tip 3: Buurt-WhatsAppgroepen

Weleens een bordje zien hangen in een wijk waar wordt aangegeven dat de wijk in de gaten wordt gehouden door een buurtpreventieteam/WhatsApp-groep? Deze methode begint steeds populairder te worden en is onwijs handig. Maak met je buurt een WhatsApp-groep aan en geef het door als je verdachte activiteiten in de straat ziet. Denk bijvoorbeeld aan een onbekende die wel erg vaak langzaam langs huizen rijdt. Zo kun je samen met de buurt alles in de gaten houden en aan de bel trekken als dit nodig is.

Tip 4: Grind en kiezelstenen

Hoor je het slecht als er iemand je huis benadert? Kies dan voor grind en kiezelstenen. Zodra iemand hierop loopt, hoor je dit direct en weet je dat er iemand richting je huis loopt.

Tip 5: Laat niks in de voortuin staan

Niet alleen je huis, maar ook spullen die eromheen staan vinden dieven aantrekkelijk. Veel mensen bezitten tegenwoordig een E-bike en die zijn (helaas) erg gewild door dieven. Ons advies is om hem niet in de voortuin te zetten, maar in een afgesloten schuur of garage. Mocht dit geen optie zijn, zorg er dan voor dat je hem goed aan iets kunt vastzetten. Een extra tip is om losse accessoires, zoals een kilometerteller of de fietsaccu, eraf te halen. Hierdoor is de fiets minder 'waard' en dus minder aantrekkelijk voor de dief.

Reacties