Foto: Wonennl-artikel-stijging-prijzen-bouwsector.jpg

De bouw sector wordt steeds duurder, stijging van wel 20%

Uit onderzoek van Dakdekkersgids.nl blijkt dat de gemiddelde prijs voor een renovatie met wel 20% is gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren.

29 Oktober 2022

Dit blijkt slechts het begin volgens Joep van der Heijden van Bituma Dakbedekkingen. De stijging komt onder andere door de coronapandemie, schaarste in bouwmateriaal en een flink personeelstekort.

Stijging prijzen in alle facetten van de sector te zien

De stijging van de prijzen is te zien in alle onderdelen van het typische kostenplaatje. Bouwmaterialen zijn gemiddeld 10,7% duurder, loonkosten meer dan 5% en de voorrijkosten worden ook steeds duurder door de schommelende benzineprijzen.

De oorzaak van de stijging

Een combinatie van een hoop verschillende factoren zorgen voor deze stijging. Tijdens de coronapandemie stonden fabrieken een lange tijd stil waardoor bouwmateriaal schaars is geworden. Dit was ook juist de tijd dat iedereen geld overhield, vanwege het overslaan van de geplande vakantie, en dit investeerden in het verbeteren van hun woning. Dit is ook te zien in het aantal aanvragen voor woningrenovatie via Dakdekkers Gids.

Daarbij is er ook een groot gebrek aan personeel, er zijn te weinig jongeren die geïnteresseerd zijn in werk in de bouwsector. Hierdoor is het lastig voor veel bouwbedrijven om vakkundig personeel te vinden. Ook de oorlog in Oekraïne heeft effect, door problemen met productie en vervoer worden ook de gas- en olieprijzen een stuk duurder.

Wat betekent dit voor de consument?

De consument kan twee dingen doen: ondanks de stijging in prijzen investeren in preventieve renovaties zoals isolatie of een sedumdak. Dit zorgt namelijk voor een jaarlijkse besparing op de gas- en elektraprijzen. Daarbij kan er ook worden gekozen voor circulaire bouwmaterialen: dit zijn tweedehands materialen die nog steeds kwalitatief zijn maar een stuk goedkoper. Het hele onderzoek is te lezen in het artikel van Dakdekkersgids.nl.

Reacties