Foto: Het-rendement-van-zonnepanelen-verhogen

Het rendement van zonnepanelen verhogen

Nadat je de investering van zonnepanelen na een aantal jaar hebt terugverdiend komt er een tijd dat je er enkel en alleen geld mee gaat verdienen.

Guido van Loon

Zonnepanelen in Den Helder en de rest van Nederland worden gezien als een slimme investering voor de toekomst. Maar wanneer je deze investering maakt, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat het maximaal rendement zal opleveren. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je op kunt letten of doen, die ervoor zorgen dat het rendement wordt verhoogd en gemaximaliseerd blijft. Welke dingen dat zijn, zullen we verder toelichten in deze blog. We willen er tenslotte allemaal het maximale uithalen van wat erin zit.

Een kwalitatieve investering

Wanneer je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen, is het van belang om zonnepanelen te kiezen die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Laat je dan ook niet zomaar verleiden door een lage prijs of een hoge korting. Dit kan op ten duur een negatief effect hebben op het rendement. Om er zeker van te zijn dat je kiest voor zonnepanelen zijn er een aantal factoren waar jij op kunt letten. Allereerst zegt het vermogen, ook wel Wattpiek, veel over de capaciteit van zonnepanelen. Een groot vermogen zal uiteindelijk een hoger rendement betekenen. Daarnaast kunnen zonnepanelen over een kwaliteitskeurmerk beschikken waaraan je kunt zien of ze over een bepaalde gewenste kwaliteit beschikken. Daarnaast betekenen ook de certificering, ervaring van de monteur en de betrouwbaarheid van de leverancier veel voor het uiteindelijke rendement. Later in deze blog zullen we het nog hebben over een andere belangrijke factor, namelijk de garantie.

Een goede montage is het halve werk

Niet alleen de zonnepanelen zelf hebben invloed op de hoogte van het rendement. Ook de montage speelt daar een grote rol in. Professionele installateurs beschikken over bepaalde certificering en ervaring waardoor jij wordt gegarandeerd dat de zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd. Zo kunnen ze aan de hand van jouw dak de juiste hellingshoek en plek kiezen wat ook weer invloed heeft op het rendement. Naast de hellingshoek en de plek op het dak hebben ook het aantal zonnepanelen, de weersomstandigheden, de positie van het dak ten op zichte van de zon en de regio waar jij woonachtig bent invloed op het rendement van jouw zonnepanelen in Heerhugowaard. De juiste zonnepanelen installateur of leverancier kan jou voorzien van een passend advies in jouw situatie.

Een goede onderhoudsbeurt is van belang

Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd kan het besparen beginnen. Je zou denken dat je dan jarenlang niets meer hoeft te doen, maar om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen is goed onderhoud van cruciaal belang. Het onderhouden van zonnepanelen bestaat uit twee onderdelen. Zo kan jij je zonnepanelen deskundig laten reinigen. Hierdoor zal viezigheid verdwijnen en kunnen de zonnepanelen het zonlicht goed blijven opvangen. Ook een controle van een professional kan geen kwaad. Zo kan er worden gecheckt of alles naar behoren werkt en er geen sprake is van storingen vanwege defecte zonnecellen.

De lengte van de garantieperiode

Er zijn verschillende soorten garanties die jou bij de aanschaf van zonnepanelen een vorm van zekerheid kunnen geven. Zo bestaat er een productgarantie, deze zorgt ervoor dat de leverancier bij technische problemen iets moet komen vervangen of repareren. De installatiegarantie zegt iets over de benodigde materialen die voor de montage van de installatie worden gegarandeerd. De vermogensgarantie garandeert een bepaald percentage rendement van de opbrengst. Let dus bij de aanschaf goed op deze drie garanties en vergelijk verschillende aanbieders om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Verschillende onderdelen

Naast de zonnepalen zelf zijn er ook nog andere onderdelen die invloed uitoefenen op de opbrengst. Zo is een omvormer van een goede kwaliteit ook enorm belangrijk. Een omvormer zet namelijk de stroom die wordt opgewekt om in bruikbare stroom. De omvormer heeft dan ook invloed op de hoeveelheid stroom die zonnepanelen kunnen opbrengen. Om deze opbrengst te maximaliseren kan er ook gebruikt worden gemaakt van een optimizer. Een optimizer zorgt er namelijk voor dat de opbrengst van elk afzonderlijke paneel wordt gemaximaliseerd, in plaats van dat deze afhankelijk is van de paneel met de laagste opbrengst. Dit zal dus een positief effect hebben op de opbrengst en dus ook het uiteindelijke rendement.

Reacties