Foto: Btw-terugvragen-op-zonnepanelen

Btw terugvragen op zonnepanelen

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om btw voor je zonnepanelen te kunnen terugvragen?

Guido van Loon

Wanneer je een aantal zonnepanelen op het dak van je woning of bedrijfspand laat monteren (inclusief toebehoren als een omvormer, bekabeling, aansluitingen en monitoring apparatuur), dan heb je te maken met een behoorlijke uitgave. En hoe gunstig het vooruitzicht ook mag zijn wat betreft de terugverdientijd, deze begin uitgave kan er natuurlijk even stevig inhakken.

Wat echter niet iedereen weet is dat het werkelijke aanschafbedrag van zonnepanelen wel eens een stuk lager kan liggen dan je nu denkt. Als koper van zonnepanelen maak je namelijk aanspraak op financiële voordelen en regelingen. Deze regelingen zijn in het leven geroepen om mensen aan te sporen voor zonnepanelen te gaan. Dit vanwege het milieuvoordeel dat zonnepanelen teweegbrengen, zeker vergeleken met gebruikmaking van fossiele brandstoffen.

Eén van de financiële voordelen waarvan je mogelijk gebruik mag maken is dat je de btw over de aanschafkosten (inclusief de installatie) mag terugvragen aan de belastingdienst. Lees hieronder eerst of je daar inderdaad voor in aanmerking komt. Zo ja, lees dan ook alvast het daaronder vermelde stappenplan door.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om btw te kunnen terugvragen?

BTW terugvragen voor zonnepanelen? Als je de btw over de door jou aangeschafte zonnepanelen wilt terugvragen aan de belastingdienst, dan dien je de betreffende facturen aan de belastingdienst te kunnen overhandigen. Op die facturen moet natuurlijk jouw naam staan. Al bij al moet je kunnen aantonen dat de zonnepanelen daadwerkelijk zijn besteld, geplaatst en betaald. Je zult verder binnen zes maanden na het jaar waarin de panelen zijn geplaatst de btw terug te vragen. Doe je dat niet, dan vervalt je recht op deze teruggave.

Uitzonderingen op deze regeling

In principe kunnen alle particulieren gebruik maken van de interessante regeling die in dit artikel centraal staat. Er bestaan echter wel twee uitzonderingen hierop, te weten:

- Als je (al) zzp’er bent of een eenmanszaak hebt, dan vraag je de btw terug via de reguliere btw-aangifte. Dit geldt zelfs als je de zonnepanelen louter voor privédoeleinden gebruikt.
- Je kunt maximaal één keer btw terugvragen over aangeschafte zonnepanelen.

Het stappenplan

Wanneer je inderdaad zonnepanelen hebt aangeschaft en de daarover betaalde btw gaat terugvragen, dan kun je dat gewoon doen via de belastingdienst. Dit doe je door het volgende stappenplan te doorlopen:

1. Zoek op de website het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Door dit formulier in te vullen en aan te leveren meld je je in principe aan als ondernemer, zodat je later de btw daadwerkelijk kunt terugvragen.
2. Geef je rekeningnummer door aan de belastingdienst. Naar deze rekening zal het betaalde bedrag aan btw dan worden teruggestort. Het doorgeven van je rekeningnummer kan simpel via Mijn Belastingdienst, waartoe je via DigiD kunt inloggen.
3. Vul de btw-aangifte zo compleet mogelijk - en uiteraard volledig naar waarheid - in. Om je dit wat makkelijker te maken staan er op de site van de belastingdienst enkele invulvoorbeelden voorzien van uitleg.

Reacties