Foto: wonennl-boiler-pexels-charlotte-may-5824493

Waarom regelmatig onderhoud aan je boiler belangrijk is

Om volledig te begrijpen waarom het belangrijk is om regelmatig onderhoud aan de verwarmingsketel te doen, is het handig om te begrijpen hoe deze werkt.

De verwarmingsketel in je huis is zonder twijfel één van de meest gebruikte toestellen, zo niet het meest gebruikte systeem in het algemeen.Het maakt niet uit of het hartje zomer of hartje winter is; je blijft de verwarmingsketel het hele jaar door gebruiken. Om verzekerd te zijn van een warm huis én warm water, is het belangrijk dat een boiler lang meegaat. 

Regelmatig onderhoud van de boiler

Je wilt natuurlijk niet dat je boiler kapot gaat. Daarom is het belangrijk maatregelen te nemen die voorkomen dat de verwarmingsketel niet of nauwelijks werkt. Regelmatig onderhoud van je ketel is de meest effectieve maatregel die je daartegen kunt nemen. Een ander voordeel van het regelmatig onderhouden van je boiler is dat je hiermee een kapotte boiler voorkomt op een onhandig ogenblik. 

Door regelmatig onderhoud kan de boiler op een hoog rendement blijven werken. Als een verwarmingsketel op zijn hoogste rendement werkt, zorgt hij ervoor dat je huis en het water op een aangename temperatuur worden gehouden. Je bespaart hiermee een hoop geld.  Het onderhouden van de boiler hoort op het to-do-lijstje van het winterklaar maken van je huis. Hieronder vind je 4 goede redenen waarom onderhoud aan boiler voorrang heeft op andere taken. 

Zorg voor efficiëntie

Strenge winters kunnen boilers zwaar belasten, waardoor sommige onderdelen sneller kapot gaan dan andere onderdelen. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat alle bewegende onderdelen zo goed mogelijk werken. 

Je bespaart kosten wanneer je boiler efficiënt werkt. De verwarmingsketel hoeft minder inspanning te leveren om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren, in vergelijking met een minder efficiënte ketel. Hoe efficiënter een boiler werkt, hoe meer kosten je hiermee bespaart. 

Uit onderzoek blijkt dat een efficiënte boiler een kostenbesparing oplevert van ongeveer 10 procent per maand. Investeren in routine-onderhoud verlaagt ook de kans dat je in de toekomst veel geld kwijt bent aan kostbare reparaties of vervangingen. Dit werkt hetzelfde wanneer je kiest voor de beste slotenmaker Amsterdam bij verlies van sleutels, vervanging van het slot of wanneer je het huis wilt beveiligen tegen inbraak. Wanneer je zeker wilt zijn van warmte in huis en warm water, kies je voor de partij die het beste onderhoud levert. 

Verminder de kans op defecten

Hoewel er geen zekerheden in het leven zijn. kun je wel veel voorkomen. Wanneer je het systeem eens per jaar door een opgeleide deskundige laat onderzoeken, spoort deze vakman alle onderdelen op die tekenen van slijtage vertonen. Deze onderdelen worden dan ook vervangen. De expert stript de warmtewisselaar en maakt deze schoon, nadat de oliebrander schoongemaakt is. 

Een getrainde vakman zal weten welke omstandigheden nodig aangepakt moeten worden en welke nog een jaartje mee kunnen.  Je gemoedsrust tijdens de koudere maanden komt voort uit de wetenschap dat jij en je gezin het comfortabel zullen hebben.

Beschermt het gezin 

Ketels produceren een kleine hoeveelheid koolmonoxide via hun uitlaat. Dit is een natuurlijk bijproduct van hun werking. Koolmonoxide moet uit je huis worden afgevoerd via een uitlaatpijp die naar de buitenkant van het gebouw leidt.

Gelicentieerde technici zoeken naar lekken in de uitlaatpijp om er zeker van te zijn dat alle koolmonoxide het huis verlaat en dat je gezin geen gevaar loopt.

 

Reacties