Hoge energieprijzen motiveren huishoudens woning te verduurzamen

In de afgelopen maanden zijn de energieprijzen in Nederland, maar ook elders in Europa fors toegenomen.

Guido van Loon 23 December 2021

De verwachting is dat deze trend zich in het eerste deel van 2022 door zal zetten. Onzeker is nog of de prijzen daarna weer zullen dalen. Vanuit de overheid is al aangekondigd, dat Nederlandse huishoudens gecompenseerd zullen worden voor de oplopende energieprijzen. Gemiddeld levert dit een besparing van 400 euro per jaar op. De hoge energieprijzen motiveren veel huishoudens om hun woning te verduurzamen. De keuze voor vloerverwarming in combinatie met keramisch parket in visgraat patroon is hierbij populair. Groot voordeel van vloerverwarming is niet alleen dat het de woning op een duurzame wijze verwarmt. Het vergroot ook het leefcomfort in huis!

Vraag naar tegels met lage warmteweerstand groeit

Het feit dat steeds meer huishoudens voor een renovatie van hun vloer kiezen, wordt ook opgemerkt door verkopers van vloeren zoals Knulst Tegels. Hier merkt men dat consumenten op zoek zijn naar vloeren met een lage warmteweerstand. Het is een belangrijk aspect, wanneer de aanleg van vloerverwarming overwogen wordt. Vloerverwarming in combinatie met een vloer met een hoge warmteweerstand zal nauwelijks goedkoper zijn, dan het gebruik van radiatoren. Er wordt in dit geval onnodig veel energie gevraagd voor het verwarmen van de vloer zelf. Pas op het moment dat de vloer voldoende opgewarmd is, zal de temperatuur in de kamer zelf toenemen.

Ook investeringen in betere isolatie

Daar het vervangen van de vloer en het aanleggen van vloerverwarming behoorlijk ingrijpend kan zijn, zoeken huishoudens ook naar andere manieren om de isolatie in huis te verbeteren. Goed voorbeeld hiervan is het laten isoleren van de spouwmuur. Hierbij wordt een kleine opening in de buitenmuur gemaakt, waarna de spouwmuur met een isolerend materiaal gevuld wordt. Het helpt te voorkomen dat de warmte eenvoudig van binnen naar buiten kan stromen. Iets wat de energiekosten fors doet laten toenemen. Ook het vervangen van verouderde houten kozijnen wordt regelmatig overwogen door huishoudens. Voordeel hiervan is niet alleen dat het energieverbruik wordt teruggedrongen. Het leidt er ook toe dat men doorgaans minder last zal hebben van tocht in huis.

Zonnepanelen huren een nieuwe trend

Waar zonnepanelen tot voor kort vaak gekocht werden, is het huren hiervan een goed alternatief. Er zijn steeds meer partijen die deze mogelijkheid bieden aan particuliere woningbezitters. Het huren van zonnepanel biedt als voornaamste voordeel dat je vooraf geen grote investering hoeft te doen. Daar waar je wel direct profiteert van de opbrengst van zonnepanelen op het dak van je woning. Overigens is het kopen van zonnepanelen juist door de sterk opgelopen energieprijzen het overwegen waard. De hoge tarieven maken dat een investering in zonnepanelen relatief snel kan worden terugverdiend.

Reacties