Foto: 0-2023/Filter-huis.jpg

Tips voor het kiezen van de perfecte filter voor jouw woning

Er is vrijwel niets zo belangrijk als ademen, je kunt er letterlijk niet zonder leven. Je hebt het vast weleens gemerkt in bepaalde omgevingen of ruimtes dat je slecht lucht krijgt.

Theo Vliegop 10 September 2023

Er hangt een bepaalde geur in de lucht die letterlijk adembenemend is en niet in de positieve zin. Dit kan heel vervelend zijn, want logischerwijs krijg je paniek op het moment dat je geen lucht krijgt. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, waar het je opvalt dat je slecht lucht krijgt. Er zijn echter ook heel veel gevallen waar je niet eens in de gaten hebt dat de luchtkwaliteit slecht is. En dit kan zomaar in je eigen huis gebeuren. Om dit te voorkomen maak je gebruik van een filter. Zo’n filter bestaat in heel veel vormen en soorten. In deze blog lees je precies hoe jij de perfecte filter kiest voor jouw woning, om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. 

Wat is belangrijk bij het kiezen van een filter voor je woning? 

Het begint bij het bepalen wat je nodig hebt, waar ontstaan de problemen en wat heb je nodig om dit op te lossen? Als je dit niet weet en maar gewoon gaat proberen door allerlei verschillende soorten filters te plaatsen, is de kans klein dat dit daadwerkelijk een positieve impact gaat hebben op de luchtkwaliteit. Je moet weten waar het misgaat en dan een filter gaan kiezen die past bij dit specifieke probleem. Verdiep je in de soorten filters die er zijn. Een mechanische filter is heel anders dan een elektronische filter. En een wtw filter heeft weer een andere toepassing dan een stofzuigerfilter. Kijk ook zeer zeker naar je allergieën of andere gezondheidsklachten, er zijn filters die speciaal gemaakt zijn voor bepaalde allergieën. Een HEPA-filter is bijvoorbeeld goed voor het verwijderen van pollen en dierenhaar, dit is dus perfect als je hooikoorts hebt. Maar ook als je huisdieren hebt, kun je er met zo’n filter voor zorgen dat allergische mensen minder last hebben van klachten.

Zorg goed voor je filters 

Als je eenmaal de perfecte filter hebt gevonden is het heel belangrijk om ze goed te onderhouden. Deze filters verrichten zwaar en belangrijk werk, er hangen ontzettend veel stofjes en deeltjes in de lucht. De filter moet deze allemaal aantrekken en uit de lucht halen. Je snapt natuurlijk dat al deze deeltjes vervolgens in de filter blijven hangen. Daarom is het jouw taak om de filter schoon te maken. Filters hebben ook geen oneindige levensduur, afhankelijk van het type filter moet je deze om de zoveel tijd vervangen. Kijk altijd op de verpakking hoelang zo’n filter gebruikt kan worden. Als je hier te lang mee wacht, heeft de filter eigenlijk geen toegevoegde waarde. 

Reacties