Foto: verduurzamen-crew

Op deze manier kun je jouw woning verduurzamen

Ben jij al bekend met de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s)? Deze doelen moeten de wereld tot een mooiere plek maken in 2030.

Theo Vliegop 30 Juli 2023

Niet alleen overheden en bedrijven dragen hun steentje bij; ook als particulier speel je hierin een belangrijke rol. Kies bijvoorbeeld bewust voor het verduurzamen van je woning, om richting 2030 steeds meer groene, herbruikbare stroom te gebruiken. Het monteren van zonnepanelen op het dak van je woning is een van de mogelijkheden die je hebt. Alternatief voor zonnepanelen is een kleine windmolen. Houd er rekening mee, dat je voor het plaatsen van zo’n windmolen een bouwvergunning nodig hebt. Bij zonnepanelen is dat vaak niet altijd noodzakelijk. 


Naast de keuze voor zonnepanelen of een kleine windmolen om zelf groene stroom op te wekken, zijn er meer opties. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het plaatsen van een nieuwe cv-ketel, om te profiteren van een hoger rendement en daarmee een lager energieverbruik. 

Vervang de cv-ketel op gas voor een hybride warmtepomp 
Nog beter dan het vervangen van de bestaande cv-ketel voor een model met een hoger rendement, is de keuze voor een (hybride) warmtepomp. Met een hybride warmtepomp bespaar je fors op je gasverbruik. Specialisten in deze markt geven aan dat die besparing oploopt tot zo’n 80%. Zeker de combinatie van een hybride warmtepomp met zonnecollectoren op het dak is hierbij interessant. Het helpt je de woning niet alleen te verduurzamen, maar laat je ook direct besparen op de energielasten. Heb jij de investering in zo’n hybride warmtepomp al eens overwogen? 

Werking van een hybride warmtepomp 
Een hybride warmtepomp werkt het grootste deel van het jaar op elektriciteit. De cv-ketel zal slechts bijspringen wanneer het buiten erg koud is, of wanneer je warm water gebruikt. Door de investering in een warmtepomp te combineren met een verbetering van de isolatie in huis, zal dat eerste zelden noodzakelijk zijn. Het verklaart waarom de besparing op het gasverbruik in huis op kan lopen tot 80%. 

Elektrisch rijden met een laadpaal voor de deur 
Naast de combinatie van een hybride warmtepomp met zonnepanelen, is ook de combinatie van zonnepanelen met een elektrische auto interessant. Laat een laadpaal op de oprit plaatsen, zodat je de auto op kunt laden met zelf opgewekte groene stroom. Dat is nog eens voordelig rijden! Tegelijkertijd voorkom je op deze manier dat de opgewekte stroom tegen een ongunstig tarief wordt teruggeleverd aan het stroomnet. 

Reacties