Foto: Wonennl-Nefit-Bosch-waterstofcentrum

Nefit Bosch start bouw waterstofcentrum in Deventer

Waterstof gaat een rol spelen in de energiemix van de toekomst. Ook voor het verwarmen van woningen.

19 December 2023

Daarvan zijn we overtuigd. Maar voordat de waterstofketels in serie van de band rollen moet je eerst uitgebreid testen. Daarom realiseert Nefit Bosch komend jaar een nieuw, internationaal waterstoftestcentrum in Deventer. De officiële start van de verbouwing vond onlangs plaats.

H2 Ready

Waterstof speelt een cruciale rol in het opslaan en transporteren van overschotten aan wind- en zonne-energie. Vervolgens kan het zonder CO2-uitstoot weer worden omgezet in energie of warmte. De inzet van systemen die op waterstof werken, vormt daarom een essentieel onderdeel van de toekomstige energiemix. Met de realisatie van het waterstofcentrum in Deventer anticiperen we op die ontwikkeling. De bouw zal naar verwachting eind 2024 zijn afgerond.


Duurtesten

Het centrum zal worden gebruikt om onder meer waterstoftoepassingen te testen voor het verwarmen van gebouwen. Nefit Bosch heeft al een waterstofketel ontwikkeld die de huidige aardgasketels een-op-een kan vervangen. Voordat massaproductie aan de orde is, ondergaan de toestellen eerst uitgebreide duurtesten. Hierbij wordt de hele levensduur van de ketel gesimuleerd in zo'n twee jaar tijd. Dat is noodzakelijk om te garanderen dat de waterstoftoestellen net zo betrouwbaar en veilig zijn als de huidige generatie cv-ketels op aardgas. Naast waterstof kunnen in het nieuwe lab straks ook tests plaatsvinden met alle andere gassoorten, waaronder ook biogas.

Elektrolysers

Bosch wilt een prominente rol opeisen bij de totstandkoming van de 'waterstofeconomie'. Verschillende divisies van Bosch werken al jaren aan de verdere ontwikkeling van waterstof. Zo werken nu al meer dan 3.000 mensen aan waterstoftechnologieën en steken we de komende drie jaar nog eens 2,5 miljard euro in waterstof. In Nederland gaat Bosch, naast waterstofketels, ook cruciale onderdelen ontwikkelen en produceren voor elektrolysers.

 

Meer van Nefit Bosch
Reacties