string(1) "a"

Het filterwonder van Staphorst

De PlasmaMade Air Cleaner wordt steeds vaker ingezet bij bedrijven, scholen en particulieren.

20 December 2021

Er moet nagedacht worden over een strategie die het coronavirus nú kan bestrijden, maar ook op de lange termijn. Zo kwam de PlasmaMade Air Cleaner oftewel luchtreiniger aan bod bij NPO Radio 1. Hierbij was Martin van der Sluis, ondernemer en ontwerper van de luchtreiniger, te horen op NPO Radio 1.

Hoe is dit onderzocht?

Meer dan 10 jaar geleden is er patent gevraagd op het PlasmaMade luchtfilter. In het begin van de coronacrisis is er gevraagd aan PlasmaMade, Sportinnovator en Technische Universiteit Eindhoven om gezamenlijk onderzoek te doen naar mogelijkheden voor luchtreiniging in sportfaciliteiten zoals sportscholen. De onderzochte mogelijkheden hebben zich toegespitst op bestaande ventilatie en innovatieve luchtreiniging, en op de mogelijkheden daarvan om de aerosolen in een ruimte onder controle te houden. Aerosolen zijn inmiddels wijd en zijd erkend als transportmedium voor potentieel gevaarlijk deeltjes zoals virussen. Door de inzet van sporters kon dit onderzocht worden in een realistische omgeving, buiten een laboratorium. Uit het onderzoek is gebleken dat een combinatie van efficiënte luchtreinigers en bestaande ventilatie de aerosolendruk kan reduceren met 95 à 98%, met andere woorden: door de aerosolendruk zover omlaag te brengen, creëer je een veilige omgeving.

Wat is er gedaan met de resultaten?

‘’De overheid praat daar nog steeds niet over en dat vinden wij heel vervelend’’ zegt Martin van der Sluis. Ze hebben het wel over ventilatie, maar ventilatie is vooral bedoeld om CO2 uit binnenruimtes te halen, en lucht (of beter: zuurstof, O2) naar binnen te halen.

Hoe zeker ben je ervan dat het zal werken?

PlasmaMade heeft samen met de TU Eindhoven en professor Bert Blocken dit allemaal uitvoerig onderzocht. De afgelopen jaren zijn de klaslokalen nagebouwd in het laboratorium. Om te kijken, naast de ventilatie, hoe snel de aerosolendruk verlaagd kon worden. Hieruit kan er geconcludeerd worden dat het overdracht doormiddel van aerosolen aanzienlijk verlaagd wordt. De Air Cleaner is hiervoor een hele eenvoudige oplossing.

Meer informatie over de PlasmaMade Air Cleaner lees je op www.plasmamade.com/air-cleaner 

Meer van PlasmaMade
Reacties