Foto: wonen-voorbereiden-winter

Jouw huis voorbereiden op de winter? Dat doe je zo

De temperatuur daalt, de winter staat weer voor de deur.

Onderzoek de takken van de bomen in je tuin. Dit klinkt misschien niet als iets wat je huis winterklaar maakt, maar dat is het wél! Onderzoek je tuin om te zien of er takken over je huis, garage, oprit, of elektriciteitskabels zijn gegroeid. Deze kunnen tijdens een storm vallen en aanzienlijke materiële schade veroorzaken.

Voer een controle uit van je verwarming

Voordat het buiten te koud wordt, moet je nagaan of je radiatoren ontlucht moeten worden, controleren of je boiler goed werkt, en de ventilatieopeningen en filters schoonmaken om het beste uit je verwarmingssysteem te halen. Dit geeft je wat tijd voordat het weer te fris wordt om te controleren of alles nog goed werkt. 

Het is mogelijk dat je radiatoren, na een paar maanden inactiviteit, bovenaan koud en onderaan heet zijn als je ze weer gebruikt. In de meeste gevallen wijst dit erop dat de radiator ontlucht moet worden. Als de herfst overgaat in de winter, is het belangrijk om de radiatoren in je huis te controleren en de lucht eruit te ontluchten om het beste uit je verwarmingssysteem te halen.

Bedek harde vloeren

Je huis in de winter van kleden of tapijten voorzien is een gemakkelijke en efficiënte methode om het er gezelliger en warmer te maken, ongeacht de soort vloerbedekking die je hebt (tegels, hardhout, of beton). Hardhouten vloeren zijn oncomfortabel om op te lopen in de kou, maar ze helpen ook niet om warmte vast te houden. Als je geen vloerverwarming hebt, moet je overwegen een of meer vloerkleden aan te schaffen om je voeten warm te helpen houden. Waar ’s zomers een hor kopen belangrijk is, is het ’s winters van belang dat je je huis inricht met lekkere warme kleden.

Voer onderhoud uit aan je verwarmingsketel

Kijk of het lampje voor de waakvlam aan is, en steek het zo nodig opnieuw aan. Je vindt aanwijzingen hoe dit te doen in de handleiding bij de ketel of op de zijkant van de ketel zelf.

Het is ook een goed plan om je ketel te laten onderhouden door een professional die hier meer van weet. Omdat koolmonoxidelekken het hele jaar door kunnen voorkomen, zal het nemen van deze voorzorgsmaatregel je uiteindelijk een gevoel van opluchting geven (en jezelf lekker warm houden). Onderhoud aan je boiler is nu eenmaal belangrijk!

Maak je achtertuin of andere buitenruimte klaar

Het is een goed idee om puin weg te ruimen, de boel op te ruimen, en je tuin klaar te maken voor de winter. Zet alles wat buiten staat en door de wind weggeblazen kan worden, zoals rolcontainers, plantenpotten, of kassen, op een veilige plaats. Het is ook een goed idee eventuele bladeren die in je tuin zijn gevallen op te ruimen in de herfst.

Maak je dakgoten en afvoeren schoon. Je dakgoten en afvoeren kunnen gemakkelijk verstopt raken met bladeren, stenen, mos, en ander vuil. Als je afvoeren verstopt zijn, kan het water misschien niet wegstromen zoals het zou moeten.

Verwijder alles wat vastzit, en vervang dakgoten die gebarsten of beschadigd zijn. Tijdens de wintermaanden kun je verschillende andere dingen doen om vochtigheid tot een minimum te beperken.

Als je een schuurtje hebt, zorg dan dat deze goed beveiligd is

Schuurtjes lopen vaak ernstige schade op door het koude, natte winterweer. Bovendien wil je niet in het holst van de winter, terwijl het sneeuwt, bezig zijn met het repareren van een beschadigd afdak van een schuurtje.

Reacties