Foto: Waarom-je-voor-PIR-isolatie-voor-je-woning-moet-kiezen

Waarom je voor PIR isolatie voor je woning moet kiezen

Maar liefst een op de drie mensen wil bijdragen aan een groenere wereld. Dat doe je bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de isolatie van je woning.

Guido van Loon

Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat Nederlanders sinds de coronacrisis steeds vaker duurzamer willen leven. Maar liefst een op de drie mensen in Nederland wil sindsdien bijdragen aan een groenere wereld.

Dat doe je onder andere door eens kritisch te kijken naar de isolatie van je woning. Met de juiste isolatie kun je namelijk al je steentje bijdragen aan het milieu. Ben je van plan om de isolatie van je huis aan te pakken? In dat geval is PIR isolatie een fijne oplossing. In dit artikel lees je er meer over en waarom je ervoor zou moeten kiezen.

PIR isolatie: wat is dat precies?

Eerst is het goed om meer te weten over deze vorm van isolatie. PIR staat voor Polyisocyanuraat; dat is een hard materiaal in platen dat geschikt is om mee te isoleren. Deze platen zijn gemaakt van een harde schuimstof dat qua structuur heel erg lijkt op PUR. De meeste mensen zijn al wel bekend met PUR, maar nog niet met PIR. Dat is zonde, want deze harde platen bieden ontzettend veel voordelen voor je woning. Zo hebben PIR platen een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk wat een erg goede score is voor het isoleren van je huis.

Er zijn verschillende soorten PIR platen waar je uit kunt kiezen wanneer je op zoek bent naar goed isolatiemateriaal voor je woning. De meeste platen beschikken in ieder geval over een dampdichte laag aan allebei de zijden. Daardoor kunnen de PIR platen op een snelle en effectieve wijze verwerkt worden in een muur, dak of vloer. Daarnaast zijn er PIR platen die over glaswol beschikken als isolatiemateriaal. Dit soort platen beschikken aan één zijde over een dunne laag minerale wol. Die wol is bedoeld om oneffenheden in het oppervlak van de muur mooier te kunnen maken. Voor toepassing op platte daken zijn er speciale PIR platen te koop met een dubbele gebitumineerde coating.

Voordelen van PIR isolatie voor je huis

Het grootste voordeel van PIR isolatie is waarschijnlijk al wel duidelijk; deze platen bieden een optimale isolatie voor je huis. Zo kun je ze plaatsen in spouwmuren, vloeren en verschillende soorten daken. Het is niet voor niets het geval dat men dergelijk isolatiemateriaal steeds vaker gebruikt bij nieuwbouwhuizen en -projecten. Andere voordelen van PIR isolatie zijn onder andere:

  • PIR isolatie beschikt over een dampdichte laag waardoor het materiaal geen vocht op kan nemen. Daarom kan dit isolatiemateriaal goed worden gebruikt in vochtige omstandigheden zoals een plat dak of een spouwmuur.

  • Door die dampdichte laag heb je geen apart dampscherm nodig; bij veel andere vormen van isolatie moet dat wel. Let op: niet alle PIR platen beschikken over een dampdichte laag; kijk hier dus goed naar.

  • In de winter zorg je er met PIR voor dat de warmte binnen blijft. In de zomer zorgt PIR er juist voor dat het binnen lekker koel blijft en dat de kou buiten blijft.

  • De keuze voor PIR isolatie is een duurzame keuze. Dat is goed voor het milieu maar ook fijn voor jezelf. Een goed geïsoleerde woning is een van de onderdelen waardoor je langer thuis kunt blijven wonen.

  • PIR platen kunnen eenvoudig op maat worden gemaakt en zijn daardoor toepasbaar in diverse soorten ruimtes en huizen.

  • Wat tot slot een groot voordeel is van PIR isolatie is dat deze vorm van isolatie brandvertragend werkt. Op die manier zorgt PIR ook voor een beetje brandveiligheid in huis.

Zijn er ook nadelen te vinden aan PIR isolatie?

Net als bij andere toepassingen voor je woning zijn er enkele kritische punten op te merken aan PIR isolatie. Deze minpunten zijn altijd goed om te benoemen zodat je weet waar je aan toe bent met PIR isolatiemateriaal. In de meeste gevallen wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Zo is PIR zelf helaas niet heel goed voor het milieu. Dat komt omdat het een materiaal van kunststof is; bij het vervaardigen daarvan komen schadelijke en giftige stoffen vrij. Het is alleen een duurzame keuze in het kader van het verduurzamen van je woning, omdat je huis hiermee beter geïsoleerd is.

Een ander punt waar je op moet letten bij het gebruik van PIR isolatie is dat dergelijke platen niet heel flexibel zijn. Hoewel je ze voor veel soorten ruimtes en toepassingen kunt gebruiken, is het niet handig als je het moet buigen. In dat geval moet je vaak gaan snijden waarbij je restjes overhoudt die je niet meer kunt gebruiken. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het verwerken van PIR platen is de kans groot dat je het materiaal op je kleding krijgt. Het is lastig om het isolatiemateriaal te verwijderen, omdat het heel erg plakt.

 

Reacties