Foto: Vastelastenbond-Woningisolatie-slimmere-verduurzaming-dan-zonnepanelen

Vastelastenbond: Woningisolatie slimmere verduurzaming dan zonnepanelen

De energiecrisis zal flink verergeren want op 1 juli hebben energieleveranciers hun nieuwe, veel hogere tarieven bekend gemaakt.

De overheid stimuleert woningverduurzaming met btw-verlagingen en subsidies maar dat heeft nog niet het gewenste effect. Fabrikanten van zonnepanelen kunnen de overweldigende vraag niet meer aan en de levertijden zijn verdrievoudigd. Daarnaast is er sprake van personeelstekorten waardoor lange wachtrijen zijn ontstaan. De Vastelastenbond adviseert om juist nu voor woningisolatie te kiezen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie: “Veel consumenten zijn door het warme weer bezig met zonnepanelen maar die systemen worden door de lange levertijden niet op tijd geleverd. Dit is dus hét moment om over woningisolatie na te denken.” 

Door de stijgende energietarieven kiezen steeds meer consumenten voor woningverduurzaming. De afgelopen jaren wonnen zonnepanelen aan populariteit. Naar schatting beschikt bijna één op de vier woningen in Nederland over deze energiebesparende maatregelen. Nederland is op Australië na het land met de meeste zonnepanelen per inwoner. Er is een run op deze energiebesparende maatregelen ontstaan. Sterker nog: de vraag is groter dan het aanbod . “Er is in deze markt sprake van materiaalschaarste”, verduidelijkt Wolfert. “Er zijn op korte termijn geen zonnepanelen meer te leveren. Daarnaast kampen veel leveranciers met personeelstekorten. Wanneer je nu zonnepanelen aanvraagt, worden deze systemen door de extreem grote vraag pas na de zomer geplaatst. Dit jaar profiteer je niet meer optimaal van je net geïnstalleerde panelen.”

Wolfert ziet voorlopig geen verbetering in de huidige situatie in de zonnepanelenmarkt. De consumentenorganisatie wijst klanten op de voordelen van woningisolatie. “ Isolatie is een goede manier om de energierekening te verlagen. Spouwmuur en dakisolatie leveren over het algemeen het meeste voordeel op. In de wintermaanden blijft de warmte langer in de woning hangen terwijl tijdens de warme zomermaanden koele lucht langer behouden blijft. Dat scheelt in de stookkosten”, stelt de directeur van de Vastelastenbond. Wolfert raadt consumenten aan om juist nu voor isolatie te kiezen.

Geen wachtrijen

Om wachtrijen te voorkomen, is het verstandig om nu de woning te isoleren. “Als men nu de woning laat isoleren, worden de stookkosten gereduceerd tijdens koude maanden en juist dán voelen we de hoge energieprijzen het meest. Juist omdat veel consumenten nu niet met isolatie bezig zijn, is dit hét moment bij uitstek om een isolatie-expert te raadplegen. Er zijn geen wachtrijen”, stelt Wolfert.

Een ander groot voordeel om voor woningisolatie te kiezen, is omdat deze verduurzamingsvorm vanuit de overheid wordt gestimuleerd. “Sinds januari dit jaar kunnen woningbezitters onder voorwaarden dertig procent subsidie krijgen als zij hun koophuis isoleren. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing ( ISDE ) kunnen zij een vergoeding aanvragen voor twee of meerdere isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en de plaatsing van dubbelglas, HR glas of triple glas. Deze vergoeding geldt alleen als deze maatregelen binnen hetzelfde kalenderjaar worden doorgevoerd.”

Eerste stap woningverduurzaming

Isolatie is vaak de beste eerste stap naar woningverduurzaming. “Wanneer consumenten overwegen om een warmtepomp aan te schaffen, is het zaak dat de woning goed geïsoleerd is. Het heeft weinig zin om een dure installatie aan te schaffen als blijkt dat het huis warmte verliest omdat er bijvoorbeeld geen spouwmuur- of vloerisolatie aanwezig is”, besluit Wolfert.

Meer informatie: www.vastelastenbond.nl

Reacties