Profielfoto van De Schouw Witgoed
De Schouw Witgoed
Nieuwe Brink 20, 1404 KB Bussum
maandag
08:00 - 17:30
dinsdag
08:00 - 17:30
woensdag
08:00 - 17:30
donderdag
08:00 - 17:30
vrijdag
08:00 - 17:30
zaterdag
08:00 - 17:00
zondag
Gesloten

Hoe kies je een mobiele airco

In de zomer een koele kamer en in de winter goedkoper verwarmen. Het kan met een mobiele airco.

Een mobiele airco is de perfecte oplossing voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. Deze compacte en draagbare apparaten zijn ideaal voor het reguleren van de temperatuur in uw woning of kantoor. Maar hoe kiest u de juiste mobiele airco voor uw situatie? Daar gaan we verder op in.

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco werkt net als een ingebouwde airco met een condensor en een binnenunit waar koele of juist warme lucht uitblaast. Het apparaat zuigt lucht uit de ruimte aan, splits de koele en warme lucht af bij de condensor. De warmte wordt vervolgens afgevoerd via een afvoerslang. Het voordeel van mobiele airco's is dat deze eenvoudig te installeren en te verplaatsen zijn, hierdoor zijn ze ideaal zijn voor tijdelijke of flexibele koel- of verwarmoplossingen.
Hoe groot is de ruimte die u wilt verkoelen?
De grootte van de ruimte die u wilt verkoelen is een belangrijke factor bij het kiezen van een mobiele airco. De koelcapaciteit van het apparaat wordt uitgedrukt in British Thermal Units (BTU) of kilowatt (kW). Hoe hoger de BTU of kW, hoe groter de ruimte die de airco kan verkoelen. Een eenvoudige vuistregel is om te kiezen voor een airco met een koelcapaciteit van 100 BTU per vierkante meter. Dus als u een ruimte van 20 vierkante meter wilt verkoelen, heeft u een airco nodig met een koelcapaciteit van 2.000 BTU. Houd er echter rekening mee dat factoren zoals isolatie, zonlicht en het aantal mensen in de ruimte ook van invloed zijn op de benodigde koelcapaciteit.

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Het geluidsniveau van een mobiele airco kan variëren tussen de 50 en 65 decibel (dB). Om een idee te krijgen: een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van ongeveer 60 dB. Als u gevoelig bent voor geluid of de airco in een slaapkamer wilt plaatsen, is het aan te raden om te kiezen voor een model met een lager geluidsniveau. Let bij het vergelijken van verschillende modellen op het aantal dB dat wordt vermeld in de specificaties.
Hoe werkt de afvoerslang?
De afvoerslang van een mobiele airco is een belangrijk onderdeel van het apparaat, omdat deze de overtollige warmte afvoert naar buiten. De slang wordt meestal door een raam of deur naar buiten geleid. Zorg ervoor dat de afvoerslang lang genoeg is om de warmte effectief af te voeren en dat er een geschikte opening is om de slang naar buiten te leiden. Er zijn ook raamafdichtingssets beschikbaar om te voorkomen dat warme lucht via het raam weer naar binnen komt.

Hoe werkt de condensopvang?

Tijdens het koelproces kan er condens ontstaan in de mobiele airco. Dit vocht moet opgevangen worden om te voorkomen dat het apparaat gaat lekken. Er zijn verschillende manieren waarop mobiele airco's met condens omgaan:
1. Verdamping: Bij normale hitte zal vocht met de warme lucht mee naar buiten geblazen worden
2. Opvangbak: Wanneer er teveel vocht in de lucht zit zal het restvocht opgevangen worden in de opvangbak. Wanneer er minder vocht in de lucht is zal het water verdampen en mee naar buiten geblazen worden.
3. Waterafvoer: Bij extreme hitte kan de opvangbak vol komen te zitten. De airco zal een melding geven en deze dient geleegd te worden via de waterafvoer.

Wilt u alleen verkoelen of ook verwarmen?

Sommige mobiele airco's hebben naast een koelfunctie ook een verwarmingsfunctie. Dit kan handig zijn als u zowel verkoeling in de zomer als verwarming in de winter nodig heeft. Een airco met verwarmingsfunctie kan echter duurder zijn in aanschaf en verbruik. Bedenk dus goed of u deze extra functie daadwerkelijk nodig heeft.

Door rekening te houden met bovenstaande aspecten, kunt u een weloverwogen keuze maken voor de mobiele airco die het beste bij uw situatie past. Zo geniet u van een aangenaam binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winter.