Foto: Panasonic-airco

Het aanschaffen van een airco: waar let je op?

In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over airconditioning en geven we je waardevolle tips voor het kiezen van het juiste systeem voor jouw behoeften.

Ladinya 20 Oktober 2023

Nederland staat bekend om zijn wisselvallige weer, met koude winters en warme zomers. Vooral tijdens die hete zomerdagen kan een goede airconditioning in huis een ware verademing zijn. Maar voordat je besluit om een airco aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke dingen waar je op moet letten. In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over airconditioning en geven we je waardevolle tips voor het kiezen van het juiste systeem voor jouw behoeften.

Waarom kiezen voor een airco?

Steeds meer mensen omarmen de airconditioner als een slimme verwarmingskeuze voor hun huis. En waarom? Nou, dat heeft veel te maken met de veranderende tijden en onze wens om comfortabel en milieubewust te leven.

Airconditioners zijn niet meer alleen voor verkoeling tijdens de zomer. Ze kunnen je huis ook in de winter behaaglijk warm houden. Het is alsof je het hele jaar door je eigen persoonlijke klimaatbeheersing hebt.

En dan hebben we zonnepanelen. Het is fantastisch om je eigen elektriciteit op te wekken, en nog beter als je die stroom kunt gebruiken om je huis te verwarmen via de airco. Het voelt als een stap in de richting van een groenere toekomst, waarin we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

En die stijgende gasprijzen? Die maken het plaatje compleet. Airconditioning met zonnepanelen kan je helpen om te bezuinigen op je energierekening, terwijl je toch lekker warm zit.

Let op! Airconditioning is niet goed voor het energielabel

Het installeren van airconditioning in je huis kan invloed hebben op het energielabel, wat belangrijk is bij een eventuele verkoop.

Oudere airco's verbruiken meer elektriciteit en kunnen de energie-efficiëntie van je huis verminderen. Slechte installatie kan ook leiden tot warmteverlies in de winter en warmteopbouw in de zomer, wat de thermische isolatie beïnvloedt.

Daarom is het verstandig om te kiezen voor een energiezuinig model en professionele installatie en onderhoud. Zo kun je genieten van comfort zonder je zorgen te maken over het energielabel. Een beter label kan aantrekkelijk zijn voor toekomstige kopers, die letten op lagere energiekosten.

Het kiezen van jouw airconditioning

Nu we de voor- en nadelen van een airconditioning hebben besproken, laten we eens kijken naar waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste airconditioning voor jouw behoeften. Er zijn verschillende soorten airconditioningssystemen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingen. De meest voorkomende soorten zijn:

Split-systemen: Deze bestaan uit een binnenunit die de lucht koelt en een buitenunit die de warmte afvoert. Split-systemen zijn ideaal voor individuele kamers of kleinere ruimtes.

Multi-split-systemen: Vergelijkbaar met split-systemen, maar met één buitenunit die meerdere binnenunits kan bedienen. Dit is handig als je meerdere kamers wilt koelen.

Raamairco's: Deze worden geïnstalleerd in een raam of een speciale opening in de muur. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en geschikt voor kleinere ruimtes.

Mobiele airco's: Deze zijn draagbaar en kunnen worden verplaatst naar verschillende kamers. Ze zijn echter minder efficiënt dan vaste systemen

Centrale airconditioning: Dit is geschikt voor grotere woningen en kantoren, waarbij lucht via kanalen naar verschillende kamers wordt gedistribueerd.

Capaciteit en grootte

Bij het kiezen van een airconditioningssysteem is de capaciteit van het systeem een cruciale factor. De capaciteit wordt gemeten in BTU (British Thermal Units) per uur. Een te klein systeem zal moeite hebben om een grote ruimte te koelen, terwijl een te groot systeem energieverspilling kan veroorzaken en de luchtvochtigheid niet goed kan reguleren.

Om de juiste capaciteit te bepalen, moet je rekening houden met de grootte van de ruimte, de isolatie, de blootstelling aan de zon en het aantal mensen dat de ruimte gebruikt. Het is raadzaam om een professional te raadplegen om de juiste maat te berekenen voordat je een airco laat plaatsen.

Energie-efficiëntie

Met de groeiende nadruk op milieubewustzijn is het belangrijk om naar de energie-efficiëntie van een airconditioningssysteem te kijken. Moderne systemen zijn voorzien van energie labels die aangeven hoe efficiënt ze zijn. Kies bij voorkeur een systeem met een hoog energielabel (A++ of A+++), omdat dit niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een airconditioningssysteem kan van invloed zijn op je comfort in huis. Als je gevoelig bent voor geluidsoverlast, let dan op het geluidsniveau dat wordt aangegeven in decibel (dB). Kies een systeem met een laag geluidsniveau, vooral als je van plan bent om de airco in de slaapkamer te gebruiken. Sommige moderne systemen zijn ontworpen met speciale geluidsisolatie om het geluid tot een minimum te beperken.

Installatie van de airco

Een airco laten plaatsen kan een moeilijke en ingewikkeld klus zijn, dit ligt namelijk helemaal aan je soort huis. Het is ten zeerste aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen om het systeem te plaatsen. Een professional kan de juiste capaciteit van het systeem berekenen op basis van de specificaties van je huis. Dit voorkomt overdimensionering of onderdimensionering. Een correct geïnstalleerd systeem is veilig voor gebruik en minimaliseert het risico op problemen zoals lekkages of kortsluitingen.

Professionele installateurs zorgen ervoor dat het systeem optimaal presteert, wat resulteert in energiebesparing en comfort. Zo doen sommige fabrikanten vereisen naar een professionele installatie om de garantie van het systeem te behouden. Het is belangrijk om dit te controleren voordat je een airco laat plaatsen.

Regelgeving en vergunningen

Voordat je een airconditioning laat plaatsen, moet je controleren of er lokale regelgeving en vergunningen zijn die je moet volgen. Sommige gemeenten hebben specifieke voorschriften met betrekking tot de installatie van airconditioningssystemen, vooral als deze zichtbaar zijn vanaf de straat. Zorg ervoor dat je de benodigde vergunningen verkrijgt en aan alle regelgeving voldoet om eventuele juridische problemen te voorkomen.

Kies je eigen airco

Het kiezen van de juiste airconditioning voor je huis is een belangrijke beslissing die comfort en levenskwaliteit kan verbeteren. Zorg ervoor dat je het juiste type, de juiste capaciteit en het juiste energie-efficiëntieklasse selecteert. Laat het systeem professioneel installeren om optimale prestaties te garanderen en overweeg de milieuvriendelijke opties als je om het milieu geeft.

Airconditioning kan een aanzienlijke investering zijn, maar met de juiste keuzes kun je genieten van de voordelen ervan terwijl je energie bespaart en het milieu spaart. Als je overweegt om een airco te laten plaatsen, neem dan de tijd om je opties te onderzoeken en consulteer een professional om de beste oplossing voor jouw behoeften te vinden. Op die manier kun je comfortabel genieten van de koelte tijdens die hete zomerdagen in Nederland.

Reacties