Foto: Airco_voordeel

Duurzaam je huis verwarmen met airco: zo werkt dat

Jouw woning verwarmen met een airco, kan dat? Ja zeker!

Henny 07 November 2023

Jouw woning verwarmen met een airco, kan dat? Ja zeker! Tegenwoordig bestaan er split airconditioningsystemen die zowel kunnen koelen als verwarmen. Zo kun je in de warme zomermaanden heerlijk slapen in een koel huis en in de kille wintermaanden genieten van een behaaglijk temperatuurtje. Maar het grootste voordeel van verwarmen met een airco is de duurzaamheid: je bespaart namelijk enorm veel energie. We vertellen je er graag meer over.

Verwarmen met airco door luchtverplaatsing

Maar eerst: hoe werkt verwarmen met een airco precies? Het principe is eigenlijk vrij eenvoudig. In de zomermaanden haalt de airco de warme lucht uit de ruimte en blaast hij deze naar buiten toe. Dit proces wordt in de winter omgekeerd, waarbij de airco warmte onttrekt uit de buitenlucht en deze naar binnen brengt; zelfs bij lage temperaturen. Er wordt dus geen warmte geproduceerd, er vindt alleen een verplaatsing van de lucht plaats.

De voordelen van verwarmen met airco

Er zijn tal van voordelen als je kiest voor verwarmen met een airco. Het allergrootste voordeel is energie-efficiëntie. Moderne aircosystemen kunnen warmte genereren met aanzienlijk minder energieverbruik dan conventionele verwarmingssystemen. Een airco produceert geen warmte, maar verplaatst alleen warme lucht. Dit leidt niet alleen tot minder milieubelasting, maar ook tot minder energieverbruik en dus een lagere rekening. 

Een ander voordeel is dat airco’s zowel kunnen koelen als verwarmen, waardoor ze het hele jaar door een fijne binnentemperatuur creëren. Ze zorgen voor nauwkeurige temperatuurregeling en gelijkmatige verwarming in de ruimte, zonder de ongemakken van koude plekken die vaak voorkomen bij radiatoren of verwarmingstoestellen. 

Bovendien verbeteren airco's de luchtkwaliteit door de lucht te zuiveren van kleine stofdeeltjes en pollen. Ideaal voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Ook kun je met een airco het luchtvochtigheidsgehalte op peil houden. Zo worden schimmelplekken voorkomen én kan de lucht beter verwarmd worden.

Voor welk aircosysteem ga je?

Als je overweegt je huis te verwarmen met een airco, is het belangrijk om het juiste systeem te kiezen. Een bekende en betrouwbare keuze is Mitsubishi Heavy Industries. Dit merk staat bekend om zijn innovatieve airconditioning- en verwarmingssystemen. De systemen van Mitsubishi combineren hoog rendement met geavanceerde technologie, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor duurzame verwarming.

De airco-units van Mitsubishi zijn niet alleen efficiënt, maar ook stil en gebruiksvriendelijk. Ze zijn ontworpen met oog voor design en passen in elk interieur. Bovendien bieden ze diverse opties, zoals WiFi-bediening en luchtreinigingsfuncties, voor ieder wat wils.

Zo onderhoud je een airco met verwarmingsfunctie

Om ervoor te zorgen dat je airco optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Het onderhoud van een aircosysteem met verwarmingsfunctie is in feite vergelijkbaar met dat van een gewone airco. Het omvat het reinigen van filters, het controleren van de koelvloeistof en het inspecteren van de algehele werking van het systeem.

Voor grondig onderhoud is het raadzaam om een professional in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je systeem in optimale conditie blijft en dat het zowel effectief als efficiënt blijft werken.

Wil je een airco laten installeren? Stap dan naar erkend bedrijf zoals Van den Brink Koeltechniek. De vakmensen hebben alles in huis om persoonlijk advies te geven en het systeem naar wens te installeren. Zo kun je jaren genieten van een kwalitatief, betrouwbaar en energiezuinig aircosysteem.

Reacties