Foto: wonennl-zonnepaneel-verduurzamen

8 Manieren om je huis te verduurzamen

We leven in een tijd waarin energiekosten enorm hoog zijn en de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder worden.

Marlou 12 Februari 2023

Veel redenen dus om je huis zo milieuvriendelijk en efficiënt mogelijk te maken. Maar hoe doe je dat nu het beste? Wij geven je 8 manieren om je woning te verduurzamen; sommige zijn groot en best een investering en andere zijn klein en kun je vandaag nog doen.

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de laatste tijd vaak in het nieuws geweest en niet in de laatste plaats vanwege de discussie over het stop zetten van de vergoeding voor teruglevering. Die regeling is er nog niet door, maar ook als het wél door zou gaan, zijn zonnepanelen de beste manier om de weg naar energieneutraal leven in te slaan. Je elektriciteitskosten worden dan zo goed als nihil. Bovendien kun je in veel gemeenten subsidie krijgen of de panelen voor een klein bedrag huren. Zo wordt de investering een stuk laagdrempeliger.

2. Isolatie

Isolatie is uiteraard ook een belangrijke optie om je woning te verduurzamen. Ga naar een (online) doe-het-zelf winkel voor de benodigde bouwmaterialen en ga zelf aan de slag of huur een handige Harry in om het voor je te doen. Denk aan spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie, maar ook bijvoorbeeld aan goede kozijnen en hoog-rendementsglas. Ook op dit punt is het slim om te informeren of je in aanmerking komt voor subsidie. 

3. Luchten

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want zo laat je toch juist de kou of de hitte binnen? Toch is het cruciaal om je huis goed te luchten. Dit is beter voor je gezondheid, omdat vervuilde en vochtige lucht zo naar buiten kan ontsnappen. Opgehoopte bacteriën en virussen laat je zo naar buiten en schone lucht komt naar binnen. De lucht in huis is dan droger en schoner, waardoor schimmels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Bovendien kost het veel minder energie om droge lucht te verwarmen dan warme lucht. Dus, ook in de winter, zorg dat het raam op je slaapkamer op een kiertje staat en zet in de ochtend de ramen even lekker open.

4. Korter douchen en de temperatuur een graadje lager

Door korter te douchen en de thermostaat van de verwarming een graadje lager te zetten, bespaar je enorm veel energie en dat is dus ook beter voor het milieu. Zet desnoods een kookwekker in de badkamer, zodat je weet wanneer jouw 4 of 5 minuten om zijn. Je wordt je dan bovendien bewuster van hoe lang je eigenlijk altijd doucht. Zolang het niet hard vriest, kun je daarnaast ook, in de ruimten waar je geen gebruik van maakt, de verwarming uitdraaien. Vriest het wel, zet het dan een klein beetje open om te voorkomen dat de leidingen bevriezen en kapot gaan.

5. Zorg voor behoud van de temperatuur binnen

Met wat slimme maatregelen kun je zorgen dat de binnentemperatuur zowel in de winter als in de zomer aangenaam blijft. In de winter kun je maatregelen nemen tegen tocht, zoals tochtstrips en een gordijn voor de voordeur. Ook een vloerkleed zorgt voor veel meer comfort. Achter de verwarming kun je radiatorfolie en -ventilatoren aanbrengen om de warmte optimaal te benutten en verdelen. In de zomer houd je het binnen heerlijk koel door ’s ochtends vroeg de warme lucht te laten ontsnappen door ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Zodra het kwik oploopt, doe je alles dicht. Plaats zonneschermen en gordijnen om de zon buiten te houden, dit scheelt enorm veel warmte binnen.

6. Airconditioner

Met een airconditioner houd je het ook aangenamer binnen. Zowel in de zomer als in de winter. Aangezien op dit moment elektriciteit goedkoper is dan gas, is een de airco een goede methode om het huis te verwarmen. Dit is helemaal het geval indien je zonnepanelen hebt. Kies voor een model met een hoog energielabel, zodat je niet onnodig energie verbruikt. 

7. Spaarlampen

Een belangrijk advies voor verduurzaming van je woning: vervang de verlichting in het gehele huis door ledlampen. Dit scheelt echt enorm veel voor wat betreft het energieverbruik. Tegenwoordig is dit type verlichting verkrijgbaar in alle vormen, sterktes en lichtsoorten; van helder fel, tot zachte en warm en zelfs in vrolijke kleurtjes.

8. Warmtepomp

Last but not least, de warmtepomp. Ook dit is even een flinke investering (waar je vaak subsidie voor kunt aanvragen) maar waar je jarenlang profijt van hebt. Een warmtepomp vraagt weinig onderhoud en heeft levensduur van minstens 15 jaar. Je hebt dus nauwelijks onderhoudskosten en bent voor een lange termijn voorzien van warmte.

Reacties