Profielfoto van Mastello
Mastello
Zuiderloswal 45, 1216 CJ Hilversum
maandag
09:30 - 17:00
dinsdag
09:30 - 17:00
woensdag
09:30 - 17:00
donderdag
09:30 - 17:00
vrijdag
09:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 17:00
zondag
Gesloten

Wat is Solid surface en wat zijn de voordelen

Solid surface is de afgelopen decennia in snel tempo populair geworden in Nederlandse keukens en badkamers. Lees hier wat het is!

Wat is solid surface? Solid surface (‘solide oppervlakte’) is de afgelopen decennia in snel tempo populair geworden in Nederlandse keukens en badkamers. Het materiaal heeft een aantal zeer bijzondere eigenschappen en voordelen. Veel producten, zoals vrijstaande baden, wasbakken en douchecabines, zijn gemaakt van dit duurzaam oppervlaktemateriaal. Het materiaal is sterk en duurzaam. In dit artikel leggen wij alles uit over deze grondstof en de toepassing hiervan.

De belangrijkste kenmerken
Door de samenstelling uit twee verschillende stoffen is solid surface een verstandige lange termijnkeuze: het is slijtvast, schoon (want er zitten geen minuscule openingetjes of naden in), vlekwerend en vochtbestendig. De robuustheid van het materiaal zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bijtende stoffen het oppervlakte niet aantasten.

Wat zijn de voordelen?
De fijne eigenschappen van het materiaal zorgt voor vele voordelen. De plekken in het huis waar de wastafel is gebruikt vergen bijna geen schoonmaak of onderhoud. Schoonmaakmiddelen zijn nauwelijks nodig voor dit materiaal, maar wanneer je ze toch gebruikt heeft dit geen aantastende werking, zoals bij veel andere materialen. De materie is hard, maar wanneer er in een uitzonderlijk geval beschadigingen ontstaan, zijn die voor 100 procent te repareren.

Toepassingen van solid surface
De acryl-minerale stof is vooral te zien in badkamers, bijkeukens en keukens. Door de vochtbestendigheid en het hygiënische gemak wordt het veel gebruikt voor badkamermeubilair zoals solid surface wastafels, een solid surface waskom, solid surface ligbaden, douchebakken van solid surface, maar ook in het toilet, zoals de solid surface toiletfontein, en in het keukeninterieur in de vorm van een aanrecht.

Vanwege de bestendigheid en de lage onderhoudsinvesteringen, wordt het materiaal ook veel gebruikt voor balies, toonbanken en trappenhuizen. Her en der is er ook een buitenmuur van te zien, met name omdat graffiti er makkelijk af te krijgen is.

In allerlei kleuren en buigzaam
Kenmerkend aan het uiterlijk van materiaal zijn de spikkels bij de uitvoering in verschillende kleuren. Veel mensen kennen solid surface producten vooral in de mat witte kleur. Maar solid surface is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een uiterlijk zonder spikkels is ook mogelijk bij de kleur wit. Tel daarbij op dat het materiaal buigzaam is en kan worden uitgewerkt zonder naden. Doordat het materiaal in ieder interieur past, kun je het gemakkelijk doorvoeren in je keuken of badkamer. Met name met verschillende houtsoorten en roestvrijstaal, zoals onze teak badmeubels en RVS badkraan, is het uitstekend te combineren. Het duurzame oppervlaktemateriaal gaat vaak jaren mee en is dus een goede investering in je badkamer of keuken.

Solid surface is duurzaam
Tegenwoordig denken veel mensen erover na of hun keuze voor de spullen in huis een duurzame is. Voor solid surface kan volmondig ‘ja’ worden gezegd. Het materiaal gaat namelijk zeer lang mee, het hoeft niet onderhouden te worden met chemische middeltjes en de productie heeft een kleine ecologische footprint.

Schoonmaken is heel eenvoudig
We stipten het al kort aan: solid surface is een schone keuze. Bij een wastafel, bad of aanrecht zijn de naden vaak een ophoping van micro-organismen. Het materiaal heeft daarentegen geen naden. Plus: waar andere materialen kleine poriën hebben waarin vuil en kleine beestjes zich ophopen, is het oppervlak van het materiaal helemaal afgesloten. Aangezien er geen troep inkruipt, hoeft er ook niets worden afgeborsteld. Het schoonmaken is slechts een kwestie van een doekje erover. Er zijn geen bijtende of anderszins sterk vervuilende schoonmaakmiddelen voor nodig, dat gunstig is voor het milieu. Of je nu chemische stoffen, zoals nagellak, of tandpasta laat vallen... Doordat het materiaal fijn te bewerken is, kun je het gemakkelijk schoonmaken.

Misverstand: solid surface is geen kunststof
Afsluitend willen we nog even een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen: veel mensen kiezen voor kunststof keuken- en badkamermeubilair omdat ze denken dat het dezelfde eigenschappen heeft als solid surface. Echter, op een aantal punten onderscheidt het materiaal zich. Kwalitatief heeft het een streepje voor, het beschermt beter tegen schimmels en bacteriën (omdat het oppervlak helemaal dicht is), het is bestendiger tegen krassen en gaat langer mee.