Foto: 2016/loodgieter-wc-verstopt.jpg

WC verstopt? Bel een loodgieter of doe het zelf!

Een wc ontstoppen is niet het leukste werk. Er zijn gelukkig verschillende manieren om dit vieze klusje zo snel mogelijk te klaren.

Op internet zijn talloze tips en methodes te vinden. Hieronder worden een paar populaire methodes beschreven. Het is handig om je eerst af te vragen wat de wc zou kunnen verstoppen. Sommige methodes zijn alleen geschikt voor een organische boosdoener (zoals wc-papier). Begin slim door kranten op de grond te leggen en de watertoevoer van de wc af te sluiten. De kraan hiervoor zit meestal achter of naast de stortbak.

Afwasmiddel en heet water

Voor je een ontstopper of ontstoppingsmiddelen erbij pakt, kan je het eerst anders proberen. De meest voor de hand liggende oplossing is proberen met je handen de verstopping eruit te halen. Om het iets minder vies te maken kan je natuurlijk handschoenen aandoen. Mocht dit niet lukken, kan je afwasmiddel en heet water proberen. Doe een klein beetje afwasmiddel in de wc. Giet dan een halve tot een hele emmer heet water in de pot vanaf een meter hoogte. Het water moet niet te heet zijn, want dan kan de wc barsten. Laat het zo een paar minuten staan. Vaak loopt het water daarna door. Zo niet, gebruik dan een ontstopper, ook wel bekend als plopper.

Hoe gebruik je de ontstopper?

Bij het gebruik van een ontstopper zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste moet de ontstopper goed afsluiten, als de ontstopper te klein is werkt het niet. Je kan hem als het ware vergroten door er een doek omheen te wikkelen. Een ander belangrijk punt is dat de ontstopper onder water moet staan (schenk er eventueel nog wat water bij). Doe vervolgens de plopper in gat van de wc en wissel duwen en trekken af. Het gaat vooral om de trekkende beweging, die een zuigend effect heeft, en je kan beter niet te hard duwen. Doe dit een aantal keer tot de verstopping weg is.

Het werkt nog steeds niet!

Als bovenstaande twee methoden niet werken, zijn er nog een paar oplossingen. Bijvoorbeeld een kleerhanger met doek eromheen gebruiken, een ontstoppingsveer kopen of baksoda (zuiveringszout) en azijn gebruiken. Een laatste redmiddel om zelf te proberen is een ontstoppingsmiddel met enzymen of een chemisch ontstoppingsmiddel. Een chemisch ontstoppingsmiddel is slecht voor het milieu, dus gebruik het alleen als echt niks verder werkt. Als dit allemaal niet werkt is het tijd om de loodgieter te bellen! Ga vooral niet teveel experimenteren of uit elkaar halen. Je kan je wc beschadigen terwijl de loodgieter het misschien zo opgelost heeft. Soms heeft de loodgieter een no cure no pay beleid, mocht in het ergste geval zelf hij niet tegen je wc opgewassen zijn.

Bron: www.spoedklus.nl/loodgieter/

Reacties