Foto: tiny_house__1_

Slimme oplossing voor schoon drinkwater in zelfvoorzienende woning

Heb je een woning waar je zelfvoorzienend bent als het gaat om drinkwater en elektriciteit?

Leontine 20 November 2022

Voor het opwekken van elektra zijn er verschillende duurzame oplossingen, bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie. Voor drinkwater is de oplossing vaak een stuk minder eenvoudig. Want hoe maak je water drinkbaar? Met Aqualogic kun je hier zelf voor zorgen.

Wat is Aqualogic?

Aqualogic is een filter waarmee je water kunt zuiveren. En met zuiveren wordt dan niet alleen bedoeld dat het water van kalk wordt ontdaan, zoals de meeste waterfilters doen. Aqualogic gaat verder dan dat. Je kunt met deze waterfilter namelijk water dat vervuild is door bacteriën of bijvoorbeeld chemicaliën, zuiveren. Hiermee kun je dus van water dat in eerste instantie niet veilig is om te drinken, toch veilig drinkwater maken. Dit gebeurt zonder toevoeging van chemicaliën, maar puur op basis van een diverse filtermaterialen zoals actieve kool, keramiek en ultra-membranen.

Wanneer kun je Aqualogic gebruiken?

Door de toegepaste techniek kun je zowel gewoon leidingwater, maar ook regenwater met Aqualogic zuiveren, zodat je zeker weet dat je betrouwbaar drinkwater krijgt. Deze filters zijn daarom heel geschikt voor bijvoorbeeld een tiny house dat niet op de reguliere waterleiding is aangesloten. Als je zelfvoorzienend bent, kun je dus het regenwater met dit systeem omzetten naar veilig water om te drinken. Ook als je een camper hebt waarmee je rondtrekt, heb je op deze manier dus altijd schoon water tot je beschikking, ook als je bijvoorbeeld overnacht op een locatie waar geen sanitaire voorzieningen aanwezig zijn.

Welke soorten filterpompen zijn er?

Wil je een Aqualogic die je op een waterdruksysteem kunt aansluiten, dan kies je voor een inline systeem dat op het bestaande systeem kan worden gemonteerd. Door de lage drukval is deze AQUA Logic Inline-C-Ultra zeer geschikt voor tiny houses en andere accommodaties die eenvoudige drukpompen hebben. De filter reinigt het water van geuren en smaken, maar ook van metalen, chemicaliën als chloor en van gisten. Kort gezegd zorgt dit systeem ervoor dat alle micro-organismen die je ziek kunnen maken uit het water gehaald worden. Je kunt er ook voor kiezen alleen het kraanwater te filteren. Dit is een oplossing als het water wel geschikt is om bijvoorbeeld de was te doen of te douchen, maar je wilt het drinkwater extra zuiveren. In dat geval kies je voor de AQUA Logic - Tap - C-Ultra die op een kraan in de keuken of badkamer kan worden aangesloten.

Hoe lang kun je een filter gebruiken?

De levensduur van een filter is afhankelijk van het gebruik en uiteraard ook van de mate van vervuiling van het water. Gemiddeld genomen is een filter na een jaar gebruiken aan vervanging toe. Mocht de filter al eerder verstopt raken, dan kun je dat merken aan het feit dat de doorstroom minder wordt. In dat geval kun je de filter tussentijds schoonspoelen en vervolgens weer in gebruik nemen. Je kunt er vanuit gaan dat, zolang je de filter gebruikt zoals is aangegeven, het water dat gefilterd is, voortdurend geschikt is als drinkwater. Met Aqualogic kun je, ook als je niet direct op schoon leidingwater bent aangesloten, toch op een slimme en relatief voordelige manier met een gerust gevoel water drinken.

Reacties