Foto: dornbracht-gentle-eengreepsmengkraan

Dornbracht presenteert Supernova: een kraan als een perfect ontwikkeld kristal

Supernova is een kraan met een hoog sculpturaal gehalte. Met zijn talrijke facetten en polygonale vlakken doet hij aan een perfect ontwikkeld kristal denken. Als een kristal imponeert hij zijn omgeving met telkens nieuwe reflecties van objecten.

'Met Supernova zetten we de reeks designinnovaties van de afgelopen twee decennia consequent voort', aldus directeur Andreas Dornbracht. 'Supernova vertegenwoordigt een zeer edel, progressief nieuw design. De naam van de kraan verwijst naar een supernova als het snel, extreem fel oplichten van een ster bij zijn explosie. Dit lichteffect is bij Supernova te zien in het spel met licht en lichtbreking.'

Reflecties van licht

Supernova is een kraan met een hoog sculpturaal gehalte. Met zijn talrijke facetten en polygonale vlakken doet hij aan een perfect ontwikkeld kristal denken. Als een kristal imponeert hij zijn omgeving met telkens nieuwe reflecties van objecten.

Om de reflecties van het licht extra goed naar voren te laten komen, is Supernova uitsluitend in glanzende oppervlakken te verkrijgen. Deze oppervlakken benadrukken tegelijk de zeer markante, geometrische vormentaal van de kraan. Met champagne voert Dornbracht speciaal voor Supernova een extra hoogglanzend oppervlak in: een licht goud dat helemaal in de spannende renaissance past die goud als kleur momenteel beleeft bij Interieur Design en andere lifestyle-segmenten. Champagne is een oppervlak dat glamoureus en progressief tegelijk is. De derde galvanische laag bestaat uit 22-karaats goud.

De vormgeving

'Met Supernova hebben we er heel bewust voor gekozen om aan de bekende vormentaal van Dornbracht, de cilinder en het rechthoek, iets nieuws, ja zelfs iets polariserends toe te voegen', legt Michael Sieger van Sieger Design uit, die Supernova heeft ontworpen. 'Het design wordt benadrukt door de markante geometrie van de uitloop en de bedieningselementen. Doordat de kraan licht schuin naar voren staat, krijgt het geheel iets dynamisch. Maar het is vooral de vormgeving van het oppervlak die doorslaggevend is. Dit maakt Supernova pas tot wat hij is.'

Sculpturale karakter

Volledig in de lijn van het sculpturale karakter van de kraan is de architectuur van de Supernova leadbadkamer geen ruimte in de klassieke zin van het woord. Zonder ruimtedefinitie transformeert de leadbadkamer tot een lifestyle-meubel dat geheel vrij in de ruimte kan worden geplaatst.

Architectuur

'Bij Supernova hebben we het sculpturale van de kraan als uitgangspunt genomen voor de architectuur van de leadbadkamer. Het logische gevolg was een eiland in de ruimte dat alle functies en zones van de badkamer in het midden plaatst. Een architectuur die dus zelf tot solitair wordt,' aldus Mike Meiré, verantwoordelijk voor de architectuur van de leadbadkamer en Brand Director bij Dornbracht.

Als je de geëxponeerde vormgeving wat beter bekijkt, zie je dat de hoogglanzende vlakken en exacte afschuiningen van de kranen de verschillende waterzones van de solitair, die aan lagunes doen denken, steeds weer reflecteren. Het lijkt wel of de kraan net zo zeer het idee van de architectuur weerspiegelt als de architectuur het idee van de kraan.

Naast de leadbadkamer zijn er drie premiumbadkamers en in totaal vijf premiumtoepassingen ontworpen.

Reacties