Foto: 2022/lekkages-kunnen-grote-gevolgen-voor-huishoudens-hebben.jpg

Lekkages kunnen grote gevolgen hebben voor huishoudens

Bij een lekkage neemt de luchtvochtigheid in huis fors toe. Hierdoor zul je bij astmatische- en reumatische klachten sneller een toename in klachten merken.

Guido van Loon 24 Juni 2022

Regelmatig worden de mogelijke gevolgen van een lekkage in huis onderschat, zo zien specialisten op het gebied van een lekdetectie. Om een voorbeeld te noemen: bij een lekkage neemt de luchtvochtigheid in huis fors toe. Als gevolg hiervan zullen mensen met astmatische- en reumatische klachten sneller een toename in deze klachten opmerken. Het is om deze reden dat wordt aangeraden om een hygrometer in huis te plaatsen. Met de hygrometer kun je de luchtvochtigheid in de gaten houden en de signalen van lekkages relatief vroeg opmerken. Een ander gevolg van lekkages: er kunnen schimmels ontstaan op vochtplekken in muren of op het plafond. Deze vochtplekken vormen de ideale voedingsbodem voor schimmels. Je ontkomt niet aan het feit, dat sporen van deze schimmels in de lucht hangen. Vaak heb je dit niet direct in de gaten, maar verzwakt het wel je algemene weerstand. Men zal hierdoor sneller ziek worden.

Lekdetectie laten uitvoeren vormt de eerste stap

Het herkennen van de eerste signalen van een lekkage blijkt vaak net zo lastig te zijn, als het daadwerkelijk oplossen daarvan. Moorman Totaal Techniek raadt woningbezitters aan een lekdetectie uit te laten voeren, wanneer zij het gevoel hebben dat er sprake is van een lekkage. Een lekdetectie helpt de bron van een lekkage niet alleen relatief snel te achterhalen. Ook voorkomt een lekdetectie dat er onnodig veel hak- en breekwerk moet worden uitgevoerd in de woning. Denk aan een muur die moet worden opengehaald om tot de bron van de lekkage te kunnen komen. Het komt geregeld voor, dat de bron elders in huis blijkt te zitten. Met een lekdetectie voorkomt men dit.

Gevolgen van een lekkage in huis

Niet alleen de toename in de luchtvochtigheid en het risico op sporen van schimmels in huis zijn mogelijke gevolgen van een lekkage. Denk ook aan het feit, dat een lekkage voor schade aan het pand kan zorgen. De vochtplekken op wanden of het plafond zijn er een voorbeeld van. Vergelijkbaar is schade aan houten constructies. Dergelijke schade ontstaat onder meer bij een lekkende dakbedekking. Het vocht komt onder de dakbedekking terecht en trekt vervolgens in de houten dakconstructie. Bij houtrot kan een houten constructie fors verzwakt worden.

Laat leidingwerk door een professional uitvoeren

Nederlanders zijn de laatste jaren steeds vaker geneigd klussen zelf uit te voeren. Op internet zijn handige video’s te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe de klus geklaard kan worden. Daarnaast heeft men door het hybride werken meer tijd. Toch wordt aangeraden klussen op het gebied van leidingen en bijvoorbeeld de afvoer over te laten aan een professional. Het verkleint de kans op lekkages in huis aanzienlijk. Veel particulieren hebben niet het juiste gereedschap om de losse leiding elementen naadloos op elkaar aan te kunnen laten sluiten.

Reacties