Foto: vochtplek-lekdetectie-1

Lelijke vochtplekken in je woning? Lekdetectie biedt uitkomst!

Als gevolg van vochtproblemen tussen muren of bijvoorbeeld onder de dakbedekking kunnen lelijke vochtplekken ontstaan.

Guido van Loon

Deze vochtplekken zijn te herkennen aan hun gele, soms lichtbruine kleur. Op deze plekken ontstaan na verloop van tijd schimmelplekken. De schimmels kunnen zelfs wanneer je ze niet aanraakt voor een aantasting van je weerstand zorgen. Er zullen namelijk altijd schimmelsporen in de lucht hangen. Wanneer je deze inademt, kan dat je weerstand verslechteren. Reden genoeg om de vochtplekken in een vroeg stadium aan te pakken. Een lekdetectie kan de uitkomst bieden bij het oplossen van vochtproblemen binnen je woning. In dit artikel lees je er meer over.

Oorzaak van vochtplekken binnen je woning

Vochtplekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van doorslaand- of optrekkend vocht. Bij doorslaand vocht trekt het vocht van je buitenmuur in de binnenmuur, om hier vervolgens vochtplekken te veroorzaken. In het geval van een optrekkend vocht komt het vocht via de fundering van je woning omhoog. Naast doorslaand- en optrekkend vocht kan er sprake zijn van lekkages. Hierbij sijpelt het vocht bijvoorbeeld via een kapotte dakbedekking naar binnen, of trekt het vanuit de lekkende leidingen in vloeren en muren. Naarmate de hoeveelheid vocht in muren toeneemt, zal ook de vochtplek zich uitbreiden.

Lekdetectie voorkomt onnodig hak- en breekwerk

Door voor het laten uitvoeren van een lekdetectie te kiezen, is de kans op onnodig hak- en breekwerk minimaal. Bij een lekdetectie worden verschillende hulpmiddelen gebruikt, waarmee de bron van de lekkage kan worden achterhaald. Denk bijvoorbeeld aan een thermografische camera. Een ideaal hulpmiddel om een lekkage rond warmwaterleidingen op te sporen. In het geval van koude waterleidingen kunnen ultrasone trillingen helpen bij het opsporen van een lekkage. Naast de thermografische camera en ultrasone trillingen zijn er tal van andere mogelijkheden om tot de bron van een lekkage te kunnen komen.

Professionele organisatie inschakelen voor hulp

Het achterhalen van de bron van een lekkage hoef je niet zelf te doen. Er zijn verschillende professionele organisaties, die een lekdetectie voor je uit kunnen voeren. Zo hoef je zelf niet in een thermografische camera te investeren! Ook zullen deze organisaties na afloop van de lekdetectie een uitgebreid rapport voor je opstellen. In zo’n rapport wordt heel nauwkeurig beschreven waar de bron van de lekkage zich bevindt. Je kunt het rapport vervolgens aan een loodgietersbedrijf geven, om de lekkage op te laten lossen. In veel gevallen zal de specialist op het gebied van lekdetecties dit niet voor je doen.

Reacties