Nieuwe warmtewisselaar laat Nederlanders gas besparen tijdens douchen

Nu de gasprijs tot recordhoogtes stijgt, heeft het Nederlandse bedrijf Sanura een nieuwe douchewarmtewisselaar uitgevonden.

08 Oktober 2021

Deze douchewarmtewisselaar kan gemakkelijk in bestaande badkamers geïnstalleerd worden en 35% aardgas per douchebeurt besparen.

De uitvinding wordt zaterdagmiddag 9 oktober aan het publiek gepresenteerd op de landelijke televisie tijdens het RTL4-programma Heel Holland Woont.

Hoewel het een van de grootste energieslurpers is in huis, is er weinig aandacht voor het besparen van energie tijdens het douchen. Volgens cijfers van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) gebruiken Nederlanders voor het douchen gemiddeld 50 liter water per persoon per dag. In een gemiddeld huishouden gaat 15% tot 20% van de gasrekening naar het douchen. In goed geïsoleerde woningen kan dit zelfs oplopen tot 50%.

Door stijgende gasprijzen worden energiebesparende producten steeds aantrekkelijker. Dit geldt ook voor douchewarmtewisselaars. Die zorgen voor een lagere gasrekening en verdienen zichzelf snel terug. ,,Zeker in huishoudens waar veel wordt gedoucht is het zonde om het dure aardgas door het putje te spoelen. Bovendien zorgt een lager energieverbruik voor een lagere uitstoot van CO2. Een douchewarmtewisselaar draagt dus ook bij aan een beter klimaat”, stelt directeur Bart Bergmans van Sanura.

Een douchewarmtewisselaar recyclet de warmte uit de douchewater, niet het water zelf. Op die manier kan flink wat energie worden bespaard, zonder dat mensen hiervoor korter hoeven te douchen of dat de waterdruk afneemt. De meeste warmtewisselaars worden ingebouwd in de douchevloer of muur. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen, maar lastig toe te passen in bestaande badkamers. Daarvoor is namelijk een verbouwing nodig.

Sanura brengt daar verandering in. Door de warmtewisselaar niet in te bouwen, maar bovenop de bestaande douchevloer te plaatsen, is een verbouwing niet langer nodig. De warmtewisselaar is een soort extra bodem van 5 tot 8 centimeter dikte die in de bestaande douchecabine gelegd kan worden en via een slang op de kraan aangesloten wordt. Met de warmte uit het wegstromende douchewater wordt het koude water in de mengkraan opgewarmd. Hierdoor is minder heet water nodig om dezelfde douchetemperatuur te bereiken. Uit de testen door KIWA blijkt dat de douchewarmtewisselaar van Sanura ruim 40% van de warmte uit het afvoerwater kan terugwinnen. Dat vertaalt zich volgens Bergman in een besparing van 35% op het gebruik van aardgas.

Sanura hoopt met deze uitvinding een oplossing te bieden voor de groeiende groep mensen die graag hun huis wil verduurzamen, maar zonder grote verbouwingen. Bergmans: ,,Het uitgangspunt was om een apparaat te ontwikkelen dat iedereen zelf kan installeren, zonder enige technische kennis. Omdat je niet hoeft te verbouwen, bespaar je bovendien op de installatiekosten. In het afgelopen jaar hebben we dit product aan verschillende woningcorporaties geleverd, met goede resultaten. Vanaf deze week leveren we ook rechtstreeks aan particulieren.”

Meer informatie: sanura.nl

Reacties