Foto: 2020/Nederland-doucht-liever-korter-kouder-milieu.jpg

Nederland doucht liever korter dan kouder voor milieu

hansgrohe stelt met het onderzoek 'Achter gesloten badkamerdeuren' het badkamer gedrag van Nederland aan de kaak.

40% van de Nederlandse consumenten is bijvoorbeeld bereid korter te douchen om het milieu te ontzien. De kranen- en douchespecialist vroeg 1.016 Nederlandse consumenten naar hun douche- en badkamergebruik. Opvallend is dat Nederlanders liever korter dan kouder douchen om moeder aarde te sparen: 14% vindt het geen probleem om te rillen onder de douche uit milieuoverwegingen. Benoemenswaardig, want slechts 9% ziet af van een warme douche om meer over te houden aan het einde van de maand. 28% doucht korter om die reden. Deze beredenering over kostenbesparing en milieubehoud is opvallend; het grootste gedeelte van de kosten gaat in Nederland namelijk naar het verwarmen van het water.

Kosten douchebeurt te hoog ingeschat

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders geen idee hebben wat een gemiddelde douchebeurt kost. Over het algemeen denken respondenten zelfs dat 8 minuten op 40 graden Celsius € 12,20 kost. In werkelijkheid liggen de gemiddelden* rond de € 0,40, een fors verschil. Het aantal liter water dat gemiddeld wordt gebruikt bij een douchebeurt van acht minuten wordt met 82 liter* goed ingeschat. Zo gebruikt een gemiddelde douche ongeveer 88 tot 96 liter water bij een douchebeurt van acht minuten. De meerderheid van de Nederlanders (51%) doucht tussen de 35 tot 40 graden Celsius. 8% is koudbloedig en kiest voor een hetere straal. Daarentegen vindt 41% het zalig om met een douchebeurt van 35 graden Celsius of lager de dag 'koud' te beginnen of af te sluiten.

Ook comfort van belang
Naast duurzaamheid, speelt comfort uiteraard een grote rol bij het douchen. Ruim 80% bepaalt op basis van het volume van de douchestraal welke doucheset er in huis komt. 73% geeft aan dat het verstellen van de straal sterk meeweegt. En niet voor niets: 65% van de Nederlanders doucht om een 'wellness' gevoel te ervaren en ziet het nemen van een douche als een momentje van ontspanning voor zichzelf. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar is een douchebeurt zelfs nog belangrijker om in de chill modus te raken: 75% ervaart een wellness gevoel.

Jongeren verkiezen prijs/kwaliteit verhouding boven duurzaamheid

Dat 'duurzaamheid' een grote rol speelt in het aankoopproces van een doucheset wordt bevestigd: 59% neemt dit mee in de overwegingen. Zo wordt onder meer gelet op waterverbruik. Voor vrouwen is duurzaamheid belangrijker (64%) dan voor mannen (54%). Opvallend zijn ook de verschillen per leeftijdscategorie. Voor 66% van de Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar is duurzaamheid een belangrijke factor, tegen slechts 42% van de 18 tot 25-jarigen. Die laatste groep hecht meer aan een goede prijs-kwaliteit verhouding.

* Gemiddeld obv een douchebeurt van 8 minuten met een waterverbruik van 12l/min bij 40 graden a € 1,35 per 1.000L koud water bij 'standaard' HR ketel tegen gemiddelde gasprijs.

 

Meer van Hansgrohe
Reacties