Foto: Electric-kiln-Roca-Group

De eerste elektrische tunneloven ter wereldvoor de productie van keramisch sanitair in gebruik

De operatie werd uitgevoerd via een baanbrekend partnerschap met de gespecialiseerde ovenfabrikant Keramischer OFENBAU

13 December 2023

Dit initiatief zal Roca Group positioneren als de eerste speler ter wereld met een netto-nul productie voor keramisch sanitair, met een aanzienlijk domino-effect op de hele sector

Roca Group, de wereldleider in het ontwerpen, produceren en de commercialisering van badkameroplossingen, heeft geïnvesteerd in ‘s werelds eerste elektrische tunneloven voor sanitair. In een poging om de inherente energie en koolstof intensieve productie van keramische producten[1] koolstofvrij te maken, heeft het bedrijf een beslissende stap gezet in de richting van het elektrificeren van zijn productieprocessen in de LAUFEN fabriek in Gmunden (Oostenrijk), dankzij de geavanceerde technologie van Keramischer OFENBAU, wereld technologieleider in de vervaardiging van keramische ovens.

De Duitse ovenfabrikant richt zich al meer dan 25 jaar op duurzame innovatie en is marktleider op het gebied van energiezuinige keramiekovens, waardoor het de ideale partner is voor het decarbonisatieproject van de Roca Group. Na vier jaar ontwikkeling is de eerste elektrische tunneloven voor sanitair met succes gestart met de productie van complexe keramische stukken in Gmunden. De LAUFEN fabriek, die al elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruikt, werd gekozen voor de eerste implementatie van deze baanbrekende technologie omdat het bijzonder geschikt is voor de productie van de nieuwste producten van de hoogste kwaliteit. De innovatie van de elektrische oven is al geregistreerd door het Europees Octrooibureau.

Aangezien de oven zeer efficiënt, koolstofvrij en geautomatiseerd is, biedt het een waardevol alternatief voor conventionele productie die afhankelijk is van fossiele brandstoffen en is het een belangrijke mijlpaal om ervoor te zorgen dat Gmunden in 2024 's werelds eerste productiefaciliteit voor sanitaire voorziening zonder CO2-uitstoot wordt. Deze investering staat ook centraal in de decarbonisatiestrategie van de Roca Group. De Groep sloot 2022 af met een reductie 39% in de directe CO2-uitstoot van ten opzichte van de basislijn van 2018 en naderde daarmee haar SBTi-doelstelling van CO2-neutraliteit in 2045.

Volgens Cerame Unie bedraagt de totale uitstoot van de Europese keramische industrie 19 miljoen ton CO2 per jaar, wat ruwweg 1% is van de totale industriële uitstoot in Europa die onder het EU Emissions Trading System (ETS) valt. De sanitairindustrie vertegenwoordigt slechts 2,7% van het totaal. 

Meer van LAUFEN
Reacties