Foto: Duravit

de badkamer als woon- en wellnessruimte

Natuurlijke materialen, subtiele kleuren en organische vormen creëren een gezellige badkamer waar het heerlijk vertoeven is.

12 Februari 2023

  • De comfortabel ingerichte badkamer biedt een toevluchtsoord voor de hectiek van alledag

  • Natuurlijke en hoogwaardige materialen zoals keramiek en hout bepalen het interieur en zorgen voor voelbare ervaringen

  • Rechte lijnen ontmoeten ronde vormen

  • Uitstekend badkamerdesign, ook voor compacte ruimtes

  • Duurzaamheid: duurzame, waterbesparende en recyclebare producten

  • Design en technische kenmerken voor meer hygiëne in de badkamer


De badkamer wordt niet langer alleen gebruikt voor dagelijkse verzorging en gezondheidsroutines. In het hectische leven van alledag is het een toevluchtsoord geworden waar je je op je gemak voelt en jezelf kunt vinden. De badkamer komt uit op de slaapkamer, vergelijkbaar met hoe de keuken eerder de woonkamer benaderde. Ruimtegrenzen worden vloeiender, bijvoorbeeld door de wastafels en het bad in het midden van de slaapkamer te plaatsen en alleen het toilet ruimtelijk gescheiden te houden. Zwevende ruimtes werken omdat sanitaire objecten nu worden ontworpen en gebruikt als meubels - als decoratieve solitairen gemaakt van natuurlijke materialen zoals keramiek, hout en natuursteen, die met hun uiterlijk een gevoel van veiligheid creëren.

 

De badkamer als leefruimte

De badkamer wordt niet alleen steeds comfortabeler gemaakt met sanitaire objecten en badkamermeubels, inmiddels hebben ook meubels, lampen, textiel en accessoires hun weg naar de badkamer gevonden. Naast rustgevende beige- en bruintinten zorgen vooral vormen en materialen voor een behaaglijke sfeer - aangevuld met planten die de ruimte accentueren en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. In interieurontwerp wordt natuurlijkheid vooral geassocieerd met Scandinavisch design en Japanse esthetiek. De badkamercollectie Zencha van Duravit brengt beide in harmonie. Ontwerper Sebastian Herkner ontwierp de collectie van natuurlijke materialen zoals keramiek, hout en structuurglas. Terwijl het modulaire opbergmeubel met fijn frame en schaduwvoegen eerder sober is gehouden, oogt het vrijstaande bad als een grote bak die eindigt in een sierlijke, zacht gebogen rand. In de badkamercollectie White Tulip van Duravit brengen organische vormen in combinatie met meubels in natuurlijke massief houten oppervlakken en hoogglans- of satijnafwerkingen harmonie en zachtheid in het interieur. Ontworpen door Philippe Starck doen de vormen van de sanitaire objecten, armaturen en meubels denken aan het silhouet van een bloeiende tulp.

 

Natuurlijke levensstijl

Natuurlijkheid is een trend die niet meer weg te denken is uit de interieurinrichting. Materialen zoals hout hebben oppervlakken die interessant aanvoelen, wat met zijn esthetische en tactiele kwaliteiten staat voor een natuurlijke inrichtingsstijl. Hout heeft allang zijn weg naar de badkamer gevonden. Met D-Neo heeft de Belgische ontwerper Bertrand Lejoly een complete badkamerserie gecreëerd waarbij de lineaire wastafelonderkasten en halfhoge kasten verkrijgbaar zijn in verschillende eiken- en notenhouten meubeloppervlakken.

 

Klein en fijn

Zelfs badkamers met compacte afmetingen kunnen snel een leefruimte worden, omdat steeds meer fabrikanten naast sanitaire objecten nu ook meubels in kleinere afmetingen aanbieden. De badkamer is immers vaak maar een paar vierkante meter groot, vooral in stedelijke gebieden. Ook spiegelkasten, opbergmeubels en wastafels met opbergruimte helpen om orde in de badkamer te scheppen. Als alles zijn plaats heeft, is ook visuele rust verzekerd. Vrije ruimtes dienen voortaan als blikvangers voor decoratiestukken zoals juwelenkistjes, vazen en schalen.


Middelen besparen

Duurzaam denken en handelen heeft bij Duravit altijd een belangrijke rol gespeeld - vooral in de vorm van tijdloos vormgegeven producten van hoogwaardige en duurzame materialen. Duravit biedt ook tal van badkameroplossingen die minder water verbruiken dan conventionele, of gemaakt zijn van duurzame materialen. Zo lanceerde de Duitse fabrikant met Sustano de eerste recyclebare douchebak. Gemaakt van het duurzame minerale materiaal DuroCast Nature. Het heeft niet alleen een hoge oppervlaktehardheid en dichtheid, want aan het einde van hun levensduur kunnen de douchebakken worden teruggebracht naar de fabrikant of naar een plaatselijk recyclingcentrum. De puristische kranenlijn Tulum van Philippe Starck bespaart energie en water omdat ze is uitgerust met een FreshStart-functie, wat betekent dat er in eerste instantie alleen koud water in de middenstand stroomt. De doorstroombegrenzer MinusFlow spaart bovendien de waardevolle hulpbron water. Parallel aan het bestaande duurzame productassortiment heeft Duravit zich verankerd in haar bedrijfsdoelstellingen om tegen 2045 klimaatneutraal te zijn.


Hygiëne in de badkamer

Sinds de pandemie is er meer aandacht voor hygiëne, vooral in de badkamer. Een grondige reinheid wordt niet alleen gegarandeerd door onderhoudsvriendelijke oppervlakken zoals keramiek of DuroCast Nature, maar ook door design en technische kenmerken. Zo zijn de toiletten van de White Tulip-serie van Philippe Starck uitgerust met de nieuwe HygieneFlush-spoeltechnologie, waarbij een nieuwe oppervlaktespoeling het gehele binnenoppervlak van het toilet reinigt. Het HygieneGlaze-keramische glazuur zorgt er ook voor dat ongeveer 90% van de bacteriën geremd zijn, na 24 uur is ca. 99,9% van de bacteriën (bijv. E. coli-bacteriën) geremd.


Ook de badkamerserie Soleil by Starck komt van Philippe Starck, waarvan het toilet verrast met een iets overhangend filigraan deksel. Dankzij dit ontwerpkenmerk is het gemakkelijk vast te pakken zonder de zitting of het keramiek aan te raken.

Voor meer informatie ga naar www.duravit.nl

Reacties