Foto: betteart-bette-ligbad

BetteArt: vrijstaand ligbad

BetteArt: een solitair in de koningsklasse van de vrijstaande ligbaden - met bijpassende wastafeloplossingen.

BetteArt: een solitair in de koningsklasse van de vrijstaande ligbaden - met bijpassende wastafeloplossingen.

Met BetteArt slaat Bette nieuwe wegen in. De specialist in staal/emaille-badobjecten heeft voor het eerst een vrijstaand ligbad ontwikkeld dat niet is afgeleid van een bestaande inbouwvariant. Aangemoedigd door het grote succes van de Silhouette-serie cultiveert de producent uit Oostwestfalen de hoge kunst van voegloos verwerkte monolithische staal/emaille ligbaden met een nieuw model. De lat lag hoog, want het uitgangspunt was een nieuw segment in de koningsklasse van de vrijstaande ligbaden te definiëren. Uiteraard met de bijpassende waskommen.

De creatieve visie van de slanke, smalle badrand, waarbij de buitenvorm de binnenvorm volgt en daarbij slechts zoveel tussenruimte laat als technisch gezien absoluut noodzakelijk is, creëert een volledig nieuw baddesign in dit materiaal. BetteArt is gemaakt voor een moderne stijl, maar past door zijn terughoudende karakter ook prima bij andere interieurstijlen die niet onderhevig zijn aan een bepaalde mode, maar zich oriënteren op een tijdloze esthetiek.

Perfect, duurzaam en hygiënisch

Het staal/emaille materiaal van Bette is optimaal voor toepassingen in de badkamer, omdat het een lange levensduur optimaal combineert met duurzaamheid. Een hoge stabiliteit en stevigheid gaan hier samen met een perfect, duurzaam en hygiënisch oppervlak. Alleen op het gebied van de verwerking is men gebonden aan de grenzen van het materiaal. Bette, het familiebedrijf uit Oostwestfalen, is als pionier steeds weer grensverleggend bezig. Als het gaat om de details wordt snel duidelijk dat er veel kaf onder het koren is en dat de voegloze modellen van Bette zich onderscheiden van de massaproducten met zichtbare ommantelingen.

De fabriek van Bette in Delbrück verenigt geavanceerde productietechnieken met de voordelen van een ambachtelijk bedrijf – alleen op die manier kunnen badobjecten zoals BetteArt überhaupt worden gerealiseerd. Het vrijstaande staal/emaille ligbad wordt bijvoorbeeld uit twee delen in sandwichbouwwijze vervaardigd. Een fijne lasnaad, in de manufactuur door de vakman getrokken, verbindt op onzichtbare wijze de kern van de badkuip met de ommanteling. Ten slotte wordt het model veredeld met een laag glasachtig email. Alleen zo kunnen voegloze producten uit één stuk worden vervaardigd – 100 procent made in Germany.

De precisie van deze verbinding uit hightech en ambacht wordt meteen duidelijk als men het product ziet: een duidelijk gedefinieerde, smalle badrand en een moderne belijning kenmerken deze productserie, die in samenwerking met het ontwerpbureau Tesseraux + Partner uit Potsdam is ontwikkeld. “Wij hebben Bette met dit design uitgedaagd. Met een vrijstaande badkuip, waarbij de binnenvorm correspondeert met de buitenvorm”, licht vormgever Dominik Tesseraux zijn aanpak toe.

De smalle rand als beeldbepalend element

Het resultaat is een extreem smalle badrand, die het product een massieve en compacte uitstraling geeft, maar die ook een tweede lastige doelstelling inhield. De geïntegreerde af- en overloopgarnituur werd samen met de specialist voor installatietechniek Viega uit Attendorn speciaal voor de BetteArt ontwikkeld, want een dergelijke smalle oplossing bestond nog niet op de markt. De in- en overloop wordt afgedekt door een messing afdekkapje naar keuze in chroom of wit.

De badkuip is leverbaar in stralend wit en in de maten 180 x 75 x 42 cm. De vlak afsluitende afvoer is in het midden van het ligbad geplaatst. Bijpassend bij het ligbad en natuurlijk ook van staal/emaille biedt Bette drie vrijstaande waskommen die eveneens volgens hetzelfde hoogwaardige procedé worden vervaardigd. Ook deze producten worden gekenmerkt door een smalle rand en een dunne wand. Leverbaar zijn ze in de breedten 80, 60 en 30 cm. De beide grote wastafels zijn tien centimeter diep en dus bijzonder praktisch, de kleine voor het gastentoilet is nog altijd acht centimeter diep. Alle drie zijn bedoeld als voegloze en dus eenvoudig te reinigen opbouwwaskommen op bladen en badmeubels. De beperking van de rand tot het noodzakelijke is consequent zonder kraanbank uitgevoerd – daarbij passen vrijstaande mengkranen met hoge uitloop of een wandmengkraan.

De ecologische kwaliteit van het assortiment van BetteArt is, net als alle producten van Bette, gecertificeerd door een Environmental Product Declaration (EPD) van het Institut Bauen und Umwelt e.V. Deze EPD voldoet aan ISO-norm 14025.

Meer informatie: www.bette.nl

Publicatiedatum: 31 juli 2013

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties