Foto: viega-afvoer-advantix-top

Advantix Top - toptalent in afvoertechniek

Van vloerafvoeren voor douches wordt steeds vaker verlangd dat ze niet alleen een hoge afvoercapaciteit hebben en maximale waterdichtheid bieden, maar ook zo vlak mogelijk zijn.

Van vloerafvoeren voor douches wordt steeds vaker verlangd dat ze niet alleen een hoge afvoercapaciteit hebben en maximale waterdichtheid bieden, maar ook zo vlak mogelijk zijn.

Aan deze veelal tegenstrijdige eisen komt Viega Nederland tegemoet met de vloerafvoer Advantix Top. Door de in hoogte verstelbare bodem kan de afvoer variabel aan nagenoeg iedere inbouwsituatie voor douches en hoekafvoeren worden aangepast. Ondanks de hoge afvoercapaciteit van 1,0 liter per seconde, wordt zelfs bij een verminderd waterslot betrouwbaar bescherming geboden tegen vervelende luchtjes of stankoverlast.

 

Vlakke douchevloeren vereisen de meest vlakke vloerafvoeren; de complete afvoertechniek moet immers onder de afwerkvloer worden geïnstalleerd. Juist de geringe bouwhoogte van de afvoer zorgt daarbij in veel gevallen voor compromissen. Het waterslot, dat bescherming biedt tegen stankoverlast, moet van de standaard 50 mm worden teruggebracht naar 30 mm. Deze verminderde waterslothoogte voldoet niet meer aan de vereisten van NEN EN 1253. Bovendien zal het waterslot sneller opdrogen, terwijl de afvoercapaciteit van vlakke afvoeren door de ontbrekende bouw- en vervalhoogte sterk vermindert. Omdat de aanvoer- en afvoercapaciteit van de douche hierdoor niet meer in evenwicht is, zal dit onherroepelijk ten koste gaan van het douchecomfort.

Viega Nederland biedt met de vloerafvoer Advantix Top voor deze tegenstrijdigheden een compacte oplossing: met een tot 20 mm in hoogte verstelbare bodem en een duikpijp die kan worden ingekort, kan de installateur op locatie bepalen welke bouw- en waterslothoogte vereist zijn.

Bij het ontwerp van de afvoer is veel aandacht besteed aan de terugstroom-beveiliging, waardoor onder alle omstandigheden de benodigde waterslot-hoogte behouden blijft. Wanneer, bij onderdruk in de riolering, via de afvoeropening lucht wordt aangezogen, zorgen 2 waterbuffers aan de linker- en rechterzijde van de afvoer ervoor dat het waterslot en vrijwel de volledige waterhoeveelheid in de afvoer behouden blijven en stankoverlast voorkomen wordt.

Een bijkomend voordeel van de Advantix Top is de verbeterde bescherming van het waterslot tegen verdamping. Ten opzichte van andere vloerafvoeren blijft een effectieve waterslothoogte gedurende 8 tot 10 weken behouden. Dit is mede te danken aan de grote waterhoeveelheid (ca. 1 liter) in de afvoer. Daarmee is ook bij langere afwezigheid een betrouwbare bescherming tegen stankoverlast door rioolluchtjes gegarandeerd.

Ondanks het meervoudig gepatenteerde binnenwerk is de afvoer bijzonder eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Voor het reinigen hoeft alleen de dompelpijp te worden verwijderd. De reinigingsopening die daarmee ontstaat, is groot genoeg om met een spiraalveer de leiding te kunnen reinigen.

In de meest vlakke toestand bedraagt het hoogteverschil tussen afvoerstuk en betonvloer 20 mm. Daarmee kan een max. afstand tot de aansluitleiding van 2 m. worden aangehouden, zonder dat de afvoer hoeft worden verhoogd. Ondanks de bescheiden bouwhoogte is de afvoercapaciteit verdubbeld en bedraagt nu afhankelijk van de hoogte van de vloerconstructie maar liefst 0,8 tot 1,0 liter per seconde. Deze grote capaciteit wordt bereikt door de lage stromingsweerstand in de afvoer en het grote oppervlak van het basiselement.

Vanaf maart worden doucheafvoergoten en hoekafvoeren seriematig geleverd met de Advantix Top-vloerafvoer. Vloerafvoeren voor traditionele inbouw met flensafdichting dan wel met afdichtingstroken, zijn vanaf mei leverbaar.

Over Viega

Viega GmbH & Co. KG in Attendorn (Westfalen) is opgericht in 1989. Sindsdien heeft het bedrijf zich wereldwijd ontwikkeld tot één van de belangrijkste systeemaanbieders van producten voor de installatietechniek. Het assortiment omvat meer dan 16.000 artikelen die worden vervaardigd op de locaties Attendorn, Lennestadt en Großheringen (Duitsland) en McPherson (VS). Sinds 2007 behoort ook Gabo Systemtechnik (Duitsland) tot de Viega-groep. Naast buisleidingsystemen produceert Viega voorwand- en afvoersystemen. De producten worden toegepast in de gebouwentechniek, in de industriële installatiebouw en in de scheepsbouw.

Meer informatie: www.viega.nl

Publicatiedatum: 24 februari 2010

Reacties