Traphekjes voor een veilige leefomgeving

Veel ongelukken en ongelukjes met kleine kinderen vinden thuis plaats. En met name bij de allerkleinste, tussen de 0 en 5 jaar.

Vrij bewegen met een traphekje

Deze kwetsbare groep gaat het leven thuis kruipend en net lopend ontdekken. Het is daarom zeer belangrijk om ze te beschermen tijdens deze ontdekkingstocht. Zo zijn trappen een groot gevaar voor peuters en kleuters die alles willen verkennen maar nog geen gevaren zien. Het plaatsen van traphekjes zorgt ervoor dat je niet bovenop je kind hoeft te zitten en jullie beiden vrij in het huis kunnen bewegen.

Peuters en kleuters bij de trap

De trap heeft iets magisch voor kleine kinderen. Ze zien natuurlijk dat hun ouders en eventueel hun broertjes en zusjes de gehele dag de trap op en af gaan. Zelfs al willen ze niet helemaal naar boven of beneden, zelfs de eerste paar treden zijn al gevaarlijk. En bovenaan de trap is zelfs al gevaarlijk als ze te dichtbij komen. We moeten er niet aan denken dat zo’n kleintje naar beneden kukelt. Traphekjes zijn daarom onontbeerlijk als je een veilige omgeving voor je kleintje wilt creëren. Traphekjes kun je uitsluitend bovenaan de trap bevestigen maar het is uiteraard veel verstandiger als je zowel boven als beneden een traphekje bevestigt. Plaats de traphekjes voordat je peuter gaat kruipen, zo raak je zelf ook gewend aan het open- en dichtdoen van het hekje. En ook voor broertjes en zusjes wordt het dichtdoen van een traphekje een gewoonte die noodzakelijk is voor een veilige omgeving.

Veilige traphekjes

Het belangrijkste van een goed traphekje is de sluiting. Voor volwassenen moet de sluiting handig te openen zijn terwijl het voor de kleintjes onmogelijk moet zijn de handgreep toe te passen. Kleintjes kunnen namelijk heel lang frutselen om iets open te krijgen waardoor een simpele sluiting alsnog gevaar oplevert. Verder is een degelijke montage van het traphekje aan de wand of trap een belangrijk aandachtspunt. Het is natuurlijk een akelig idee dat als je kind er tegenaan valt of duwt, het alsnog met traphekje en al alsnog van de trap valt. Monteren aan de muur of aan een goede trappost heeft de voorkeur. De meeste traphekjes maak je met schroeven vast. Zorg dat deze met bijbehorende pluggen goed vastgezet worden. Je kunt ook een traphekje zonder boren bevestigen. Dit komt van pas als je weinig ruimte hebt of als je geen gaten in de muur of trap wilt hebben. Let wel dat deze methode minder veilig is. Verder is de hoogte van het traphekje zelf en de afstand tussen de spijlen belangrijk. Kies voor een hekje met een minimale hoogte van 75 centimeter en waarbij de afstand tussen de afzonderlijke spijlen niet meer is dan 6,5 cm.