Foto: Tips-woning-kinderen-netjes-opgeruimd

Tips om je woning met kinderen netjes en opgeruimd te houden

Het liefst wonen we allemaal in een huis dat netjes en opgeruimd is. Dat brengt immers meer rust met zich mee.

Guido van Loon

Maar het kan soms een hele uitdaging zijn om je woning in deze staat te houden, zeker als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Toch kom je een heel eind met onze handige tips!

Bescherm de meubels in huis

Kinderen zijn nu niet bepaald voorzichtig in huis. Helemaal niet erg natuurlijk, maar je hebt wel het liefst dat je meubelstukken mooi blijven. Zeker als je erin hebt geïnvesteerd! Houd bij de aankoop van nieuwe meubels bijvoorbeeld rekening met het materiaal. Zo is een leren bank of stoel eenvoudiger af te nemen dan een stoffen variant.

Maar ook als je al mooie meubelstukken in huis hebt staan waarbij je niet per se rekening hebt gehouden met het materiaal, is er een oplossing te bedenken. Ga bijvoorbeeld voor een kwalitatief tafelzeil op de eettafel: zo weet je zeker dat vlekken die worden gemaakt tijdens het eten niet in het hout trekken. En het kan er nog mooi uitzien ook! Zo is er plakfolie te vinden in allerlei designs: bepaal jouw favoriete kleur en print.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Speelgoed, kleertjes, speentjes, doeken: met kinderen in huis heb je een heleboel spulletjes. Vaak zijn ze klein van formaat, wat maakt dat het al snel rommelig overkomt als je ze laat rondslingeren in je woning. En dat willen we nu juist voorkomen! Daarom is het enorm belangrijk om voldoende opbergruimte in huis te hebben. Kies ervoor om liever te veel dan te weinig opbergruimte in je interieur te hebben, zodat je zeker weet dat je alle spulletjes in huis weg kunt stoppen.

Een andere tip daarbij is om per categorie aan items een opbergplek te hebben. Zo raak je het overzicht namelijk niet kwijt! Ga voor een speelgoedbak of -kist, waar je de speeltjes in kunt stoppen. Voor de kleding van je kind richt je juist weer een andere kast in. Enzovoorts – het idee is vast duidelijk. Overzicht is dé oplossing!

Geef alles een vaste plek in huis

Over dat overzicht gesproken: geef alles een vaste plek in huis. Dat geldt voor jouw spullen, maar ook voor de spullen van je kleine. Met die opbergbakken los je dit al voor een groot gedeelte op. Maar ook met de items die verder nog in huis te vinden zijn, is dit een verstandig plan.

Stel bijvoorbeeld vast welke spullen er in de kinderkamer staan en welke juist in de woonkamer. Zo is dit voor iedereen duidelijk. En zijn er grotere speeloppervlakten, zoals een racebaan of een keukentje voor je kids? Bepaal waar ze staan, en laat ze daar altijd staan. Lekker makkelijk!

Reacties