Foto: babykamer-inrichten-waar-op-letten

Babykamer inrichten: waar moet je op letten?

Het inrichten van een babykamer is een van de leuke dingen tijdens de zwangerschap. Uiteraard wil jij dat de babykamer gezellig is en er verzorgd uitziet.

Guido van Loon

Denk er wel aan dat het wiegje het belangrijkste onderdeel is van de kamer en kies deze zorgvuldig. Daarnaast is veiligheid in de babykamer iets waar je beslist op moet letten. Hieronder staan wat tips op dat gebied.

Co-sleeper

De co-sleeper is een relatief nieuwe ontwikkeling. Vooral in de eerste zes maanden willen ouders vaak hun baby zo dicht mogelijk bij zich houden om meteen te kunnen ingrijpen als het nodig is. Het ouderlijk bed is echter geen goede keuze voor een jonge baby volgens de meeste experts. Er is echter nu een alternatief. De co-sleeper is een wiegje of een ledikantje dat verbonden wordt met het ouderlijk bed. Er is een tussenschot dat verwijderbaar is, zodat het in de nachtelijke uren eenvoudiger is om bijvoorbeeld de baby te voeden. Met een co-sleeper heeft de baby een eigen slaapruimte maar is deze toch altijd dichtbij. Niet alle experts zijn enthousiast over deze ontwikkeling, ga in iedere geval op zoek naar de beste co-sleeper als je kiest voor deze optie.

Veiligheid in de babykamer

Denk aan de volgende zaken bij veiligheid in de babykamer:

1. Behangen of verven

Misschien lijkt het jou erg leuk om aan de slag te gaan in de babykamer en je helemaal uit te leven op het kleurenpalet. Dat laatste mag je gerust doen, maar laat het verven of behangen aan je partner over. Ondanks dat verf en behang-plaksel steeds milieuvriendelijker worden gemaakt, zijn het geen producten waarvan jij als aanstaande moeder te veel van moet inademen, dat is ook niet goed voor de baby. Laat de babykamer altijd goed luchten, nadat deze klaar is.

2. Temperatuur en ventilatie

Een babykamer hoort een constante temperatuur te hebben tussen de 16° en 18° C. Zorg dat er een goede thermometer aanwezig is, zodat je regelmatig even kan checken. Ook ventilatie is 24/7 nodig. Dat hoeft niet altijd een open raam te zijn, een ventilatierooster is tevens voldoende als het koud is buiten. Zorg er echter voor dat de kamer nooit helemaal zonder ventilatie is.

3. De juiste plaats voor een wieg

Het is logisch dat je het wiegje niet op een plaats zet waar deze vol in de zon komt te staan. Ook een plekje naast de verwarming is geen goed idee. Baby’s zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Een wiegje mag ook niet op de tocht staan. Zorg dus voor de juiste temperatuur en ventilatie in de kamer zoals hiervoor beschreven.

4. Een opgeruimde omgeving

Baby’s worden veel sneller groot dan je denkt. Op een babykamer horen geen losse koorden, kleine voorwerpen of scherpe objecten. Stopcontacten moeten worden afgedekt met plaatjes ter beveiliging. Speelgoed is leuk, maar het hoort niet in de wieg als de baby slaapt. Een knuffel kan leuk zijn maar ook de ademhaling belemmeren tijdens de slaap. Er zijn ook genoeg leuke speeltjes voor de wieg die wel veilig zijn. Doe maar snel inspiratie op voor de optimale babykamer!

Reacties