string(1) "a"

Babykamer inrichten, waar moet je op letten?

De babykamer inrichten is een van de leukste dingen als je zwanger bent. Misschien heb je al in je hoofd hoe de babykamer eruit moet zien, misschien niet.

Guido van Loon 14 December 2021

Er zijn namelijk een hoop mogelijkheden afhankelijk van de ruimte die je hebt en je budget. Een van de belangrijkste dingen in de babykamer is veiligheid. Ook dat is iets waar je aan moet denken. In dit artikel geven we je tips voor het inrichten van je babykamer.

Wat kost een babykamer?

Een babykamer is niet goedkoop, maar je kunt het net zo duur of goedkoop maken als je wilt. Je kunt kiezen voor een tweedehands babykamer. Dat scheelt al snel een paar honderd euro. Een nieuwe babykamer kost tussen de 650 en 1000 euro. Zo’n babykamer bestaat dan vaak uit een commode, een ledikantje, een kledingkast en accessoires. Je kunt je babykamer eenvoudig online kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op SuperSales, daar vind je vaak goede aanbiedingen voor babykamers.

Wat heb je nodig?

Voordat je spullen gaat kopen is het handig om eerst te bedenken wat je allemaal nodig hebt. De volgende dingen heb je nodig: een wiegje voor de eerste weken, een ledikantje voor als je baby wat groter is, matrasjes en hoeslakens, een kledingkast, een commode met een aankleedkussen, een stoel om ‘s nachts borstvoeding of de fles te geven en om naast je baby te zitten als deze niet goed in slaap kan komen. Het is ook handig om een thermometer aan te schaffen zodat je de temperatuur in de babykamer in de gaten kunt houden.

Maak een moodboard

Weet je nog niet precies wat je wilt, dan is het een goed idee om een moodboard te maken. Met een moodboard kun je een bepaalde sfeer en uitstraling creëren voor je babykamer. Zoek kleuren en spullen bij elkaar die je mooi vindt en plak deze op het moodboard. Het moodboard is het uitgangspunt van de babykamer. Het helpt je om eenvoudiger keuzes te kunnen maken.

Waar zet je de spullen neer?

Zorg ervoor dat je babykamer vooral praktisch is ingericht. Zorg ervoor dat je alle spullen binnen handbereik hebt als je kindje op de commode ligt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de kledingkast naast de commode te zetten als je daarvoor ruimte hebt. Heb je geen ruimte dan kun je ook de schone kleertjes in de commode opbergen. Het is handig om genoeg opbergruimte te hebben, zo voorkom je dat je kunt struikelen over spullen die los op de grond liggen.

Behang of verven?

De stoffen die in behang en verf zitten kunnen schadelijk zijn voor jou en je baby. Laat deze klus dus aan je partner over en begin ruim op tijd. Ventileer de ruimte na het verven of behangen goed. Kies voor verf of behang in rustige kleuren. Je kunt de kleuren aanpassen op het geslacht van je baby, maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook kiezen voor neutrale kleuren. Lichte, zachte kleuren hebben een rustgevend effect op je baby. Kies liever niet voor felle kleuren zoals paars, deze kunnen je baby onrustig maken. De muren kun je ook voorzien van leuke accessoires zoals muurstickers of schilderijen en foto’s.

Veiligheid in de babykamer

Het is van het grootste belang dat de babykamer veilig is. Je wilt niet dat er ongelukken gebeuren. De commode, het wiegje en het ledikantje moeten daarom aan veiligheidseisen voldoen. Daarnaast zijn er andere zaken waaraan je moet denken. De babykamer mag niet te koud en niet te warm zijn. Een babykamer moet een temperatuur hebben tussen de 16 en 18 graden en goed geventileerd worden. Zorg ervoor dat het bedje niet in de buurt van een verwarming of in de volle zon staat. Een baby kan makkelijk oververhit raken omdat deze zijn lichaamstemperatuur nog niet helemaal onder controle heeft. Zorg dat er geen losse snoeren of kleine voorwerpen liggen, deze kunnen gevaarlijk zijn. Stopcontacten moeten voorzien worden van beschermplaatjes.

Een meegroeibed

In plaats van te kiezen voor een ledikant, kun je ook kiezen voor meegroeibed. In de eerste periode kun je het gebruiken als ledikant. Als je kindje groter wordt kun je een meegroeibed ombouwen tot een peuterbed. Zo kan het makkelijk nog een paar jaar langer mee. De meerprijs van een meegroeibed is lager dan een nieuw peuterbed met matras en hoeslakens. Zo kun je dus veel geld besparen.

 

Reacties